16:15, sob, 20. Apr

Zimske službe po državi obvladujejo razmere





Zimske službe so se po večjem delu države aktivirale že sinoči, ceste pa so kljub sneženju večinoma normalno prevozne. Ponekod po državi še sneži, na cestah na Primorskem pa burja povzroča snežne nanose in zamete, zato previdnost ne bo odveč.

slika je simbolicna
slika je simbolicna

Na cestah so trenutno posipne in plužne skupine. Na prometno-informacijskem centru za državne ceste pa voznikom svetujejo, da prilagodijo vožnjo razmeram na cestah in se na pot odpravijo samo z ustrezno zimsko opremo.

Na dolenjski avtocesti je zaradi prometne nesreče sicer zaprt vozni pas med priključkoma Bič in Trebnje/zahod proti Obrežju, zaradi okvare vozila pa je zaprt vozni pas na pomurski avtocesti med Lendavo in prehodom Pince proti Madžarski in oviran promet na podravski avtocesti na razcepu Slivnica proti Ptuju.

Na področju Celjske in Koroške regije so se prve obsežnejše padavine začele pojavljati v soboto zvečer, so sporočili iz VOC Celje. Poleg posipov je bilo na odseku Črnivec – Radmirje in višje ležečih cestah v Logarski dolini že potrebno pluženje, na večini drugih cest se sneg ni oprijemal vozišča.

Močnejše sneženje se je začelo zjutraj. V Celju je v eni uri zapadlo 10 centimetrov snega, na področju Celjske in Koroške regije pa je zapadlo skupno od 10 do 20 centimetrov snega, na višje ležečih območjih tudi do 30 centimetrov. Okoli četrte ure so pristojni začeli s pluženjem in posipanjem, z izjemo enega zdrsa na lokalni cesti pa težav v prometu ni bilo. V akciji na terenu je sodelovalo 170 delavcev, od tega 150 voznikov, strojnikov, preglednikov in cestarjev.

Na območju Dolenjske, Bele krajine in Posavja, ki ga pokriva novomeški CGP, je po besedah vodje področja vzdrževanja cest Antona Hrastarja zapadlo med 15 in 30 centimetrov snega in še sneži. Kljub temu razen manjših okvar, ki so jih sproti odpravljali, niso zabeležili večjih nevšečnosti. Kot je dodal Hrastar, se pozna tudi to, da je prometa na cestah malo. Na terenu imajo dobrih 200 ekip oz. okoli 300 ljudi.

Na Gorenjskem je zapadlo od 20 pa tudi do več kot 40 centimetrov snega, kot na primer v delu Poljanske doline, trenutno pa še rahlo sneži, je pojasnil vodja vzdrževanja cest pri Gorenjski gradbeni družbi Damijan Pestotnik. Na terenu so imeli vsa razpoložljiva vozila, ceste pa so zdaj normalno prevozne.

Na Štajerskem, kjer so se prve snežinke pojavile v soboto popoldne, so zimske službe dejavne od sinoči, ko so zaradi vedno bolj intenzivnega sneženja začele posipavati ceste. Po besedah Dušana Sagadina iz Cestnega podjetja Ptuj, ki po stečaju Cestnega podjetja Maribor skrbi tudi za del mariborskega območja, je na terenu danes skupno 65 ekip, ki plužijo in posipavajo poti. Delo poteka po ustaljenem redu, brez večjih težav, je povedal za STA.

Svoje ekipe ima na terenu tudi Cestno podjetje Murska Sobota, ki skrbi za zgornji del Podravja. Po besedah tamkajšnjega predstavnika Denisa Škorjanca so doslej na podravskem koncu posipali okoli 100 ton soli in 100 kubičnih metrov peska, ki jih črpajo še iz lanskih zalog.

V Pomurju je sicer po besedah Janeza Kučana iz Cestnega podjetja Murska Sobota od sobote zvečer zapadlo med pet in 10 centimetrov snega oziroma še nekoliko več na območju Štajerske, ki ga pokriva njihova služba.

Na območju Ljubljane so vse glavne ceste prevozne in zaradi snega ni težav, so pojasnili v družbi KPL. Trenutno se sicer posvečajo prevoznosti ulic, ekipe pa bodo na terenu ves dan.

Tudi na Goriškem, kjer so aktivirali vse enote, so ceste večinoma normalno prevozne, je povedal vodja vzdrževanja na CPG Nova Gorica Vanči Premrl. So pa zaprte ceste, ki jih zaprejo po izrednem programu zimske službe, in sicer ceste Čepovan-Lokve, Predmeja-Lokve ter Volče-Solarji, ki se sicer trenutno odpira.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.