00:19, sre, 24. Jul

Zlata kuhalnica že petič ocenjuje kuharske sposobnosti najmlajših





Z današnjim prvim regijskim dogodkom na Srednji šoli za gostinstvo in turizem Maribor se je začelo letošnje že peto tekmovanje za Zlato kuhalnico, ki ga tradicionalno pripravlja Turistična zveza Slovenije (TZS). Po sedmih majskih regijskih tekmovanjih bo finale potekalo 15. oktobra v okviru 61. gostinsko-turističnega zbora Slovenije v Portorožu.

Zajeta slika

Kot je ob začetku letošnjih akcij danes v Mariboru poudaril predsednik TZS Peter Misja, slovenska turistična zveza posebno pozornost namenja prav izobraževanju in osveščanju mladih o pomenu turizma. V okviru programa Znanje, mladi in turizem poteka vrsta dejavnosti, med katerimi je še zlasti pomembno sodelovanje zveze z osnovnimi in srednjimi šolami.

V pomoč osnovnošolcem pri izbiri poklica so tako tudi letos pripravili tekmovanje za Zlato kuhalnico, za katero vlada vedno večje zanimanje, tokrat pa sodeluje že 97 osnovnih šol iz vse Slovenije. Učenke in učenci od šestega do osmega razreda bodo svoje kulinarične spretnosti v pripravi rižote in istrskih fritul najprej predstavili strokovni komisiji na sedmih regijskih tekmovanjih, ki bodo maja potekala na srednjih gostinskih in turističnih šolah po Sloveniji.

Po današnjem uvodnem tekmovanju v Mariboru bodo naslednjega že v četrtek izvedli v Radencih, v petek pa v Izoli. Prihodnji teden bosta tekmovanji potekali v Novem Mestu in Radovljici, še teden pozneje pa tudi v Ljubljani in Celju. Izdelke tekmujočih skupin bo ocenila petčlanska strokovna komisija, v kateri bosta dijak in strokovni učitelj srednje šole, predstavnik Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije ter priznani kuharji.

Po besedah predsednika Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije Srečka Kokliča lahko osvajanje kuharskega znanja in delo v skupini pomembno vplivata na razvoj socialnih veščin pri otrocih in mladostnikih. Z vključevanjem v dejavnost namreč ti razvijajo veščine, potrebne za samostojno življenje, to pa predstavlja pomembno razvojno nalogo vseh otrok in mladostnikov. Tekmovanje za Zlato kuhalnico med drugim po njegovem razvija otrokovo ustvarjalno žilico, saj komisija ocenjuje tudi predstavitev jedi.

Srednje šole ob prijaznem sprejemu in dobro opremljenih delovnih prostorih priložnost običajno izkoristijo tudi za to, da sodelujočim osnovnošolcem predstavijo izobraževalne programe svojih šol in jih tako skušajo navdušiti za vpis.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.