20:17, čet, 18. Apr

Zmagovalka 7. Evropskega prvenstva v slam poeziji je Olza Olzeta





Finale 7. Evropskega prvenstva v Slam poeziji, ki ga je na spletu v živo preko spletnih kamer MKC Maribor spremljalo več kot 300 gledalcev iz vsega sveta, je pokazalo novo prvakinjo. To je španska predstavnica Olza Olzeta, ki je s svojimi izjemnimi nastopi in pesmimi dosegla najvišje ocene strokovne žirije in publike.

Olza Olzeta iz Španije. Foto: Osebni arhiv

Po napetih petkovih predfinalnih izborih se je vznemirjenje ob letošnjem 7. Evropskem prvenstvu v slam poeziji postopoma približevalo vrelišču. Deseterica finalistov – Lucerna do Moco (Portugalska), Richárd Sárközi (Madžarska), Eva Kokalj (Slovenija), Dino More – Tremens (Hrvaška), Olza Olzeta (Španija), Julie Lombe (Belgija), Solja Krapu (Finska), Ondřej Hrabal (Češka), Panagiotis Drakopoulos (Grčija) in Alexander Delphinov (Rusija) – se je na tekmovanju predstavila s popolnoma svežimi nastopi, s katerimi so navdušili strokovno žirijo in več kot 300 gledalcev, ki so čez spletne kanale MKC Maribor in partnerskih organizacij dogajanje spremljali v živo. Pet izmed njih – Lucerna do Moco, Eva Kokalj, Dino More – Tremens, Olza Olzeta in Panagiotis Drakopoulos – se je z najvišjimi skupnimi ocenami uspešno prebilo v ožji izbor, kjer so se predstavili še s tretjim nastopom.

Končno zmago slavila španska prvakinja Olza Olzeta

S skupno 83,4 točkami od 90 je po napetem ocenjevanju končno zmago slavila španska prvakinja Olza Olzeta, ki bo ob prestižnem naslovu v nagrado prejela tudi uradni pokal prvenstva, umetniško skulpturo Jožeta Šubica, letošnjega prejemnika nagrade ZDSLU za življenjsko delo. Ob razglasitvi se je tudi sama čez splet javila v prenos prvenstva ter povedala, da je zmaga popolnoma nepričakovana in da je neizmerno srečna, saj se je imela prvič priložnost predstaviti na mednarodnem nivoju, zaradi česar se je iskreno zahvalila tako organizatorjem letošnjega prvenstva kot tudi organizaciji Slam Poetry Barcelona, ki ji je omogočila udeležbo. Drugo mesto si je prislužil Lucerna do Moco iz Portugalske, tretje mesto pa je zasedla slovenska predstavnica Eva Kokalj.

Skupno si je predizbora in finale čez spletni prenos v živo ogledalo več kot 750 gledalcev iz Slovenije in tujine, ki so s svojimi odzivi in komentarji popestrili dogajanje ter s pomočjo spletnega glasovanja oddali 601 glas, s katerimi so neposredno soodločali o uvrstitvah v finale ter izbiri končnega zmagovalca.

Dvojezične in interaktivne dogodke sta povezovala Juš Milčinski in Mojca Frim, s kratkim pozdravnim nagovorom pa sta nastopajoče in gledalce ob tej priložnosti nagovorila direktorica MKC Maribor Marja Guček in podžupanja Mestne občine Maribor Alenka Iskra.

 

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.