09:47, sob, 20. Apr

Znamenito in zahtevno zborovsko tekmovanje Gallus znova v Mariboru





Mariborska Dvorana Union bo med petkom, 21. aprila, in nedeljo, 23. aprila, po štirih letih spet postala prizorišče znamenitega Mednarodnega zborovskega tekmovanja Gallus – Maribor, ki slovi kot eno izmed najzahtevnejših.

Njegov zmagovalec se leto kasneje uvrsti na tekmovanje za veliko zborovsko nagrado Evrope – leta 2024 bo to potekalo v bolgarski Varni. Tekmovanja, ki je lani praznovalo 30 let in ga Maribor gosti vsaki dve leti, se bo udeležilo osem pevskih zasedb, od tega šest mešanih zborov in dva moška zbora z evropske, azijske in ameriške celine. Slovenske zbore tokrat zastopata kar dva sestava, in sicer Komorni zbor Megaron iz Ljubljane pod vodstvom Damijana Močnika ter Mešani mladinski zbor Emil Komel iz Gorice pod vodstvom Davida Bandlja, ki sta na lanskem slovenskem državnem tekmovanju Naša pesem zasedla drugo in tretje mesto.

Spremljala in ocenjevala jih bo žirija

Nastopajoče zbore bo v tokratni izvedbi spremljala in ocenjevala žirija, ki jo sestavlja pet mednarodno priznanih zborovskih strokovnjakov: predsedovala ji bo slovenska dirigentka in avtorica glasbeno-scenskih projektov Karmina Šilec, njeni člani pa bodo eden najvidnejših azijskih dirigentov Avip Priatna, večkrat nagrajeni latvijski dirigent in umetniški vodja Jāņis Liepinš, češko-ameriški ustanovitelj in umetniški vodja mednarodno priznane zasedbe The Rose Ensemble Jordan Šrámek ter slovenska dirigentka in skladateljica Tadeja Vulc.

Izbrane pevske zasedbe se bodo v petek, 21. aprila, ob 19. uri predstavile na netekmovalnem otvoritvenem koncertu. Obiskovalci si bodo večer zagotovo zapomnili po barvah, ki bodo naselile oder Dvorane Union, saj se bodo zbori iz Baskije – Španije, Švedske, Portorika, Indonezije, Irske, Latvije, Italije in Slovenije predstavili s privlačnimi sporedi, značilnimi za dežele, od koder prihajajo.
Dan kasneje, v soboto, 22. aprila, bo na sporedu tekmovalni del nastopov, ki se bo ob 10.30 začel z obveznim, ob 16.30 pa nadaljeval s prostim programom.

Finale v nedeljo

Nedelja, 23. aprila, bo dan za veliki finale tekmovanja, na katerega se bo po izboru žirije uvrstilo pet nastopajočih zasedb, ki se bodo od 11. ure dalje potegovale za veliko nagrado 17. Mednarodnega zborovskega tekmovanja Gallus – Maribor 2023. Zmagovalni zbor mariborskega finala se bo v letu 2024 pomeril za veliko nagrado Evrope, znan pa bo predvidoma ob 15. uri, ko bodo razglašene nagrade in priznanja.

Na Mednarodno zborovsko tekmovanje Gallus – Maribor se lahko uvrstijo samo zbori izjemne kakovosti, ki so sposobni pripraviti raznolik in zahteven program – ta v vseh treh dneh obsega za kar okrog 45 minut čiste vokalne glasbe. Zbori sicer predstavijo tri do štiri sporede: programsko zaokrožen spored, značilen za izvorno deželo (gre za netekmovalni nastop), spored iz zgodovinskih obdobij in prosti spored, pet najboljših zborov pa izvede še dodatnega v finalu.

Tekmovanje obenem skrbi za promocijo slovenske glasbe v svetu, saj v obvezni program za vse zbore uvaja izvedbo skladbe Jacobusa Handla Gallusa po lastni izbiri in priredbo slovenske ljudske pesmi; letos je to prekmurska ljudska iz Adrijancev Godec pred peklom skladateljice Nane Forte.

Mednarodno zborovsko tekmovanje Gallus – Maribor je bilo leta 2008 sprejeto v prestižno zvezo tekmovanj za veliko zborovsko nagrado Evrope (EGP – European Grand Prix for Choral Singing), v kateri so poleg Maribora še štiri evropska mesta iz držav z bogato zborovsko tradicijo: Arezzo v Italiji, Debrecen na Madžarskem, Tolosa v Španiji in Varna v Bolgariji.
Na letošnje tekmovanje so se uvrstili:

MOŠKA ZBORA
Zbor Suhar, Baskija – Španija
ZERO8, Švedska

Coralia, zbor Univerze v Portoriku, foto: arhiv zbora

MEŠANI ZBORI
Coralia, zbor Univerze v Portoriku, Portoriko
Komorni zbor Megaron, Slovenija
Malang Choralart, Indonezija
Mešani mladinski zbor Emil Komel, Italija
Mešani pevski zbor Juventus Univerze v Latviji, Latvija
Mornington Singers, Irska

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.