07:53, čet, 25. Apr

Znanih več podrobnosti o energetski sanaciji OŠ Tabor I, še vedno pa ni dorečeno, kje bo približno 600 učencev imelo eno leto pouk





Ta teden so imeli na Osnovni šoli Tabor I sestanek, na katerem so predstavili prve načrte pred energetsko sanacijo te šole.

O dotrajanosti te  mariborske osnovne šole, ki jo poleg energetskih izgub, oken, ki se jih ne da odpreti, izgubah vode, udrtih tleh na hodnikih in vseh drugih težavah, smo že poročali. Zdaj se vsaj za en del odpravljanja težav, vidi luč na koncu tunela. Izbran je namreč izvajalec energetske sanacije zgradbe. Podpisniki pogodbe o energetski sanaciji bodo Mestna občina Maribor, OŠ Tabor I in podjetje Mata tim, ki so ga izbrali preko razpisa za izvajalca.

Začetek del že v drugi polovici tega meseca

Z Mestne občine Maribor so nam potrdili, da  je v drugi polovici tega meseca že predviden pričetek del, pred začetkom del pa se bodo s pristojnim Uradom za vzgojo in izobraževanje in šolo dogovorili o poteku izvajanja pouka v času gradnje.  Zaključek gradnje je predviden do konca julija 2023, toreej čez eno leto.

Okna na OŠ Tabor I

Za izvajanje pouka še ni dogovora

Vprašali smo jih tudi, kakšen je načrt izvajanja del, glede na to, da bodo dela potekala dejansko celo naslednje šolsko leto, v šoli pa je okrog 600 ulencev, za katere bo treba poskrbeti. Na mestu se namreč postavlja vprašanje, ali bodo dela potekala hkrati po vsej šoli ali najprej v polovici, tako da bi morebiti pouk potekal najprej v eni polovici šole, potem pa v drugi. Ne nazadnje bi lahko prišlo lahko tudi do tega, da bi uvedli dvoizmenski pouk ali pa pouk izvajali kje drugje.

Na Mestni občini Maribor so odgovorili: “Pred samim pričetkom gradnje je v proces vključen pristojni Sektor za šolstvo v Uradu za vzgojo in izobraževanje, zdravstveno, socialno varstvo in raziskovalno dejavnost MOM. Načrt izvajanja pouka v času gradnje bo potekal v sodelovanju vodstva šole s pristojnim Sektorjem za šolstvo, ki bosta pripravila in sproti prilagajala načrt organizacije dela in izvajanja pouka vezan na izvajalčev sprotni detajlni terminski plan izvajanja del po posameznih ločenih prostorskih segmentih šole.”  Sama ravnateljica Martina Rajšp pred sestankom, na katerem so bili ključni deležniki energetske sanacije šole, vključno s predstavnikom Mestne občine Maribor in predstavniki izvajalca, še ni bila seznanjena s celotnimi načrti za sanacijo, niti z mnenjem Urada za vzgojo in izobraževanje, zdravstveno, socialno varstvo in raziskovalno dejavnost MOM, kako in kje naj bi potekal pouk za učence.

Skupni znesek energetske sanacije in strokovnega nadzora je 2.212.256 evrov

“Načrtuje se energetska sanacija fasade, fasadnega stavbnega pohištva, celovita energetska prenova toplotne postaje in sistema regulacije ogrevanja, energetska obnova notranje razsvetljave s sočasno obnovo stropnih oblog,” so nam še odgovorili in dodali, da bo vsa dela opravljalo podjetje Mata tim, torej brez podizvajalcev.  Za investicijo je predviden vložek za gradnjo 2.189.686 evrov, za izvajanje strokovnega nadzora pri gradnji 22.570 evrov, skupaj 2.212.256 evrov, od tega prejme v ta namen Mestna občina Maribor predvidena nepovratna sredstva 568.341 evrov.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.