21:38, pet, 5. Jul

Znano, kdo bo nadomestil Sanjo Ajanovič Hovnik na ministrskem stolčku





DZ se je na današnji izredni seji seznanil z odstopoma ministrice za javno upravo Sanje Ajanović Hovnik in ministra za naravne vire in prostor Uroša Brežana. Funkcijo ministra za javno upravo bo začasno opravljal minister za finance Klemen Boštjančič, začasna ministrica za naravne vire in prostor pa bo ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek.

Ajanović Hovnik je odstopno izjavo premierju Robertu Golobu poslala v petek. Po slabem letu in pol so jo s položaja odnesli očitki o domnevno netransparentnem razporejanju sredstev nevladnim organizacijam ter visokih stroških službene poti v New York. Ajanović Hovnik kljub odstopu zatrjuje, da odhaja s čisto vestjo, saj ni storila nič nezakonitega. Želi, da pristojni organi čim prej, strokovno in neodvisno opravijo svoje delo, da ne pade senca dvoma o političnem vplivu na njihovo presojo.

Brežan pa se je za odstop z mesta ministra za naravne vire in prostor odločil po pogovoru s premierjem Golobom, ki mu je sporočil, da se njuni poti razhajata. Golob naj bi izgubil zaupanje v delo Brežana, saj je bilo po avgustovski ujmi treba reorganizirati delo na marsikaterem ministrstvu, na ministrstvu za naravne vire in prostor pa to ni steklo dovolj hitro. Brežan je ob odstopu zatrdil, da je po poplavah skupaj z ekipo naredil vse, kar je bilo v danih okoliščinah mogoče.

Njuni funkciji bosta začasno prevzela Boštjančič in Bratušek, ki lahko funkcijo ministra začasno opravljata tri mesece. Premier mora nato predlagati novega ministra oz. ministrico.

Predvidoma v petek pa bo DZ razrešil še ministrico za kmetijstvo Ireno Šinko, v katero je premier prav tako izgubil zaupanje. Ministrica se namreč po premierjevi oceni ni ustrezno odzvala na situacijo, ko uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin ni ustrezno obvladovala kriznih dogodkov, povezanih z neskladno in nevarno hrano, ter ni zagotavljala pravočasnega, jasnega in zanesljivega obveščanja javnosti o živilih, ki niso skladna ali varna za potrošnika. Šinko sama ni želela odstopiti in želi, da o njeni razrešitvi odloča DZ. Glede na razmerja v DZ je pričakovati, da bo DZ razrešitev podprl. Resor bo začasno prevzel minister za obrambo Marjan Šarec.

V petek naj bi DZ za ministrico za zdravje imenoval Valentino Prevolnik Rupel, sedanjo državno sekretarko, ki zdravstveno ministrstvo prevzema po julijskem odstopu Danijela Bešiča Loredana.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.