00:48, pet, 26. Apr

Znesek minimalne plače ostaja tak, kot ga je določil minister Cigler Kralj, predloga o zvišanju nista sprejeta





Minimalna plača za delo s polnim delovnim časom velja v letošnjem letu 1.074,43 evra, v primerjavi z lansko se je dvignila za 4,9 odstotka, kar je določil minister Janez Cigler Kralj. Pobudi strank Levica in SD na ločenih sejah odbora za delo, družino in socialne zadeve, naj se minimalna plača dodatno zviša, nista uspeli.

Obe stranki sta menili, da je zvišanje minimalne plače za 4,9 odstotka prenizko, a na odboru njihovih predlogov niso sprejeli. Sam dvig minimalne plače bi bil sicer, če bi bil sprejet, možen do konca meseca.

Naj se plača dvigne za 20 odstotkov

Na portalu smo ob sporočilu Levice, da bo na odboru zahtevala dvig minimalne plače, objavili anketo, v kateri smo spraševali bralce, ali so za dvig minimalne plače, usklajen s podražitvami osnovnih življenjskih potrebščin. Danes smo to anketo zaključili. Da naj se minimalna plača dvigne za vsaj 20 odstotkov, je odgovorilo 72 odstotkov sodelujočih v anketi ali 592 od 827 sodelujočih. Takoj za tem je odgovor, da naj se minimalna plača dvigne za vsaj deset odstotkov. Tega je izbralo 161 sodelujočih ali 19 odstotkov od vseh. Da pa se je dovolj dvignila, meni 37 sodelujočih (štirje odstotki). Naj se ne dvigne, ker gre na škodo delodajalcev, pa meni 11 sodelujočih (en odstotek).

Komentatorji na družbenem omrežju, kjer smo delili anketo, so odgovarjali različno. Tako eden od njih pravi, da je izračunal povprečno slovensko plačo in dodal, da smo boljši od Švice. Nekdo meni, da bi zvišali tudi plače po plačnih razredih. Nekdo je zapisal, da če kdo odkloni delo, naj ne dobi niti centa od socialne pomoči. Eden od komentatorjev meni, naj bo minimalna plača 1200 evrov, ob tem pa še dvoletni moratorij, da ostanejo dajatve za delavca, tako kot so sedaj za minimalno plačo, potem bi se lažje dobilo kader. Da se je vse podražilo, pa je komentiral še en komentator.

Nekdo meni, da bi se zaradi podražitev plače usklajevale mesečno. Eden od komentatorjev pravi, da naj bo minimalna plača 1500 evrov. Spet drugi pa, naj se cene znižajo, tiste, ki so “nenormalne”.  Komentarjev je bilo še več, veliko jih je bilo naklonjenih temu, naj se minimalna plača zviša.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.