12:49, čet, 28. Mar

Zneski na položnicah tudi na Ptuju precej višji





V sistemu daljinskega ogrevanja v Mestni občini Ptuj so se cene toplotne energije s 1. 1. 2022 povišale.

O razlogih za povišanje cen oskrbe s toplotno energijo direktor Javnih služb Ptuj mag. Alen Hodnik: “Razlog za povišanje cen oz. stroškov za ogrevanje v Mestni občini Ptuj je dvig cen energentov na svetovnem trgu. V MO Ptuj ogrevamo na zemeljski plin, katerega cena se je v zadnjem obdobju drastično zvišala, kar lahko vsakodnevno izvemo iz medijev.”

Tudi na Ptuju je neto cena plina, v primerjavi s preteklim obdobjem, petkrat višja

“Podobno se je zgodilo z elektriko, ki je 2,5-krat višja. Tudi cena toplote, ki jo odkupujemo od podjetja Top energija za kogeneracijo, je letos višja v primerjavi z lani. To so elementi, ki tvorijo variabilni del cene in ta del cene je tisti, ki dviguje ceno ogrevanja na Ptuju v nebo.” Vendar lahko uporabniki tudi sami vplivajo na strošek položnice.

O ukrepih, kako znižati mesečni znesek na položnici mag. Alen Hodnik: “Ta znesek oz. akontacijo, saj gre za plačilo enakih zneskov skozi vso obdobje kurilne sezone, je možno tudi prilagajati. Nekateri si akontacije znižajo, nekateri zvišajo, in v tem smislu tudi pozivamo uporabnike, da si te akontacije prilagodijo. V vsakem primeru bi bilo smiselno akontacijo znižati, ker bo ta podražitev zadevala samo en del leta.  Zdajšnji dvig stroškov akontacije za 100 % ne pomeni, da bo tudi skupni strošek kurilne sezone v enaki višini, to bo znano šele po zaključku poračuna. Skupni strošek je odvisen od zunanjih temperatur, od porabe posameznega stanovanja in podobno. Zato bi bilo smiselno akontacijo prilagoditi. Uporabniki to lahko uredijo tako, da se obrnejo na naše podjetje.  Omogočamo pa tudi plačilo akontacij ali pozneje poračuna v daljšem časovnem obdobju. V kolikor uporabnik želi dogovor o daljšem odplačevanju, naj nas kontaktira in lahko omogočimo poravnanje obveznosti vsaj do začetka naslednje kurilne sezone.”

Za dogovor glede obročnega plačevanja položnic za ogrevanje smo na voljo na tel. št. 02 620 73 62, za spremembo akontacij pa na tel. št. 02 620 73 49 ali na e-naslovu info@jsp.si.

Podjetje v prihodnje ne želi biti več tako odvisno od dogajanja na trgu vhodnih energentov, zato bo vse moči usmerilo v prihodnje znižanje stroškov ogrevanja

O ukrepih podjetja za nižanje stroškov ogrevanja mag. Alen Hodnik: “Sprememba cen energentov nas je res presenetila, zgodila se je namreč v roku pol leta, kljub temu pa ostajamo pri našem projektu obnove kotlovnice. Želimo zamenjati obstoječe kotle na zemeljski plin s kotlom na lesno biomaso, saj prav ta odvisnost od nihanj energentov na trgu je ta, ki bi se ji želeli izogniti. Verjamemo, da bo po zaključku investicije ta variabilni del cene, ki nam letos povzroča težave, razrešen, saj je variabilni del cene pri uporabi lesnih sekancev bistveno nižji.”

“Kljub vsem zapletom, ki smo jih imeli v zvezi s tem projektom v preteklem letu, še vedno ostajamo optimistični, da ga bomo lahko zaključili do konca tega koledarskega leta. To bi pomenilo
pocenitev stroškov ogrevanja, zato prošnja uporabnikom za razumevanje v zvezi s trenutno situacijo. Zavezujemo pa se, da bomo projekt izvajali z vso vnemo in da bo naslednje leto povsem drugačno.”

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.