16:07, sob, 13. Jul

ZPM o incidentu v Poreču: Vzgojitelj je uporabil fizično silo, otrok je kričal …

Zveza prijateljev Maribor (ZPM) že od začetka šestdesetih let minulega stoletja izvaja letovanja, od tega jih 36 let izvajajo v počitniškem centru v VIRC v Poreču. V VIRC-u vsako leto letuje več kot 1600 otrok in skupaj več kot 200 spremljevalcev oz. vzgojiteljev, ki spremljajo otroke in zanje 11 dni organizirajo raznolike aktivnosti. V teh dneh pa se je zgodil incident, ki so ga zdaj v sporočilu za javnost komentirali na ZPM.

V ponedeljek, 1. julija 2024, se je v 1. Izmeni zgodil incident, ko je vzgojitelj neprimerno reagiral na kršitev hišnega reda centra s strani 12-letnega otroka, učenca 6. razreda osnovne šole. Pri kršitvi je šlo za otrokovo vpitje, za nekatere druge prisotne je bilo le-to moteče kričanje v bivalnem delu VIRC-a, katerega so prisotni vzgojitelji želeli preprečiti.

“Vzgojitelj, ki sicer ni bil matični vzgojitelj skupine otrok, je pri reakciji na otrokovo obnašanje uporabil fizično silo, kar je skrajno neprimerno in ravnanje ocenjujemo za zavržno. Zato smo v skladu z lastnim Kodeksom etičnih načel vzgojiteljev na področju letovanja, ob izrečenem ukrepu pedagoške vodje letovanja, vzgojitelja nemudoma oddaljili iz objekta in ga napotili domov,” pojasnjujejo v ZPM Maribor, ter dodajajo: “Starše smo takoj obvestili o tem incidentu in se otroku in staršem opravičili. Otrok je po pregledu pri zdravniku, na lastno željo in po dogovoru vodstva izmene s starši otroka, nadaljeval z letovanjem.”

Zveza prijateljev mladine Maribor je začela postopke, ki jih ima opredeljene v svojem Kodeksu etičnih načel vzgojiteljev na področju letovanja, prav tako so incident prijavili pristojni Policijski postaji v Mariboru, ki bo lahko opravila razgovore, ko se otrok vrne z izmeno v Maribor.

Po končanih internih postopkih, ko se izmena vrne domov, bodo skozi njihove predpisane postopke zbrane vse informacije: “Že sedaj pa lahko potrdimo, da je vzgojitelju izrečena interna prepoved sodelovanja oz. udeležba v letovanjih ali drugih programih, ki jih izvaja ZPM.”

“Zelo obžalujemo incident, ki meče slabo luč na našo organizacijo in vse dosedanje delo, vodstvo in vzgojitelje, ki vsako leto opravijo odlično delo, kar nam vsako leto potrjujejo tako otroci kot starši. Varnost in dobro počutje otrok nam je vedno na prvem mestu. Vzgojitelji začetniki morajo že vrsto let pred samim odhodom na letovanje sodelovati pri 14 urah strokovnih predavanj, ob tem pa opravijo posamični razgovor s pedagoškim vodstvom izmene, ki opravi končni izbor vzgojiteljev,” še dodajo v ZPM Maribor.

V svoji 71-letni zgodovini ne pomnimo takšnega incidenta, zato jih je še toliko bolj pretresel, saj vsako leto uspešno organizirajo široko paleto mestnih programov in letovanj za otroke.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.