13:59, čet, 28. Mar

Župan David Klobasa v boju za državnega svetnika





Ali lahko David Klobasa osvoji dvojno krono? Po tem, ko je suvereno vnovič postal župan Svete Trojice, lahko namreč postane še državni svetnik. Glede na to, da so po štirih letih trdega dela v njegovem prvem mandatu županovanja, očitno občani prepoznali, da zna delati in je poenotil občino, bi lahko tudi regijo, saj mu kaže na zmago tudi na volitvah za državnega svetnika.

V senci vseh volitev bodo te dni, 23. novembra, na sporedu tudi volitve v državni svet. Največ političnega trgovanja in lobiranja v ozadju je za 22 svetniških mest, ki so rezervirana za zastopnike lokalnih interesov, saj občinski svetniki najprej izvolijo elektorje, ki nato volijo člane državnega sveta, prav tako lahko občine določijo svojega kandidata za člana državnega sveta.

Pomurje je sicer razdeljeno v dve volilni enoti – 19 prekmurskih občin bo izvolilo enega državnega svetnika, osem prleško-štajerskih občin v Pomurju pa je del volilne enote, ki jo sestavlja še devet podravskih občin, skupno torej 17 občin. In boj bo očitno veliko bolj napet na desnem bregu reke Mure.

Med kandidati tudi uspešen trojiški župan

Na desnem bregu Mure je kandidatov namreč kar šest, porazdelitev elektorjev pa ne nakazuje izrazitega favorita, najbolje po neuradnih informacijah kaže Davidu Klobasi. Kandidirajo aktualni državni svetnik Branko Šumenjak ter Mojca Žnidarič, Janez Leopold, Matej Izak, Roman Leljak in David Klobasa. Kljub temu da ima Klobasa uradno le enega elektorja, in sicer iz svoje občine, pa naj bi po nekaterih informacijah za volilni dan uspel pridobiti precej večjo podporo.

Elektorji namreč niso zavezani, da dajo glas svojemu kandidatu, ampak se pogosto odločijo drugače. Gre za svojevrstne politične odločitve, ki presegajo strankarske delitve, zato ob velikem številu kandidatov vse do oddaje glasu ni povsem jasno, komu bodo elektorji dejansko dali svoj glas. Pomembna informacija je tudi, da trije elektorji, v občinah Veržej, Cerkvenjak in Križevci, niti nimajo svojega kandidata za državni svet.

Absolutna večina na občinski ravni 

Medtem pa svojo uspešnost trojiški župan David Klobasa, kaže predvsem v svoji občini, le-ta je namreč v času njegovega županovanja doživela razcvet ter postala znana izven meja Slovenskih goric. Investicije se vrstijo drugo za drugo, cveti tudi družabno življenje. O tem, da so z njegovim delovanjem zadovoljni predvsem občani, pa priča dejstvo, da so včerajšnje volitve pokazale, da imajo on in njegovi kandidati za občinski svet izjemno podporo. Sam kot župan je namreč slavil s skoraj 85 odstotno podporo volivcev, medtem ko bo 11-članski občinski svet v Sveti Trojici po včerajšnjih volitvah sestavljajo enajst članov njegove stranke in s tem ima v občinskem svetu absolutno večino.

Opaziti je, da si želi biti jasen, glasen, predvsem pa konstruktiven del državnega sveta

David Klobasa je bil pred županovanjem zaposlen v državnem zboru kot strokovni sodelavec poslanske skupine, poleg tega je v vodstvu stranke, znova je bil tudi izvoljen v izvršilni odbor stranke. Hkrati je tudi predsednik Kluba županov Nove Slovenije, kar je največji županski klub v državi. A to še ni vse. Zaupana mu je bila tudi vloga predsednika delovne skupina Skupnosti občin Slovenije za vodne površine, šport in rekreacijo. V teh združenjih deluje operativno in so zagotovo dokaz, da se zadeve premikajo v pravo smer. Svoje ideje in načrte vestno realizirajo.

 

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.