08:56, tor, 23. Apr

Župan Fištravec pozdravil mariborske prvošolce





Poletnih počitnic je konec. Letos se je za slabih 260.000 šolarjev novo šolsko leto začelo šele 3. septembra, saj je 1. september, ki velja za uradni začetek šolskega leta, tokrat padel na soboto. Mariborski župan Andrej Fištravec je na prvi šolski dan obiskal dve osnovni šoli. Zjutraj je čez šolski prag v šolo pospremil učence Osnovne šole Bojana Ilicha, pozneje pa je obiskal še učence Osnovne šole Tabor I, ki bodo še v mesecu septembru dobili obnovljeno telovadnico.

Župan je zbrane prvošolčke OŠ Tabor 1 pozdravil z razkritjem nekaterih izkušenj iz časa, ko je sam hodil v šolo in jim ob tem zaželel čim lepši začetek šolske poti in obilo novega znanja. Med drugim je prvošolcem zaupal, da si je vsako leto na prvi šolski dan rekel: “To leto pa bo res posebno leto,” in tako lažje sprejel dejstvo, da je počitnic resnično konec. Prvošolce je z besedami “Naša šola ima velika okna, velika vrata in velike hodnike, kar pomeni, da ste tudi vsi tisti, ki ste danes prestopili šolski prag, veliki,” nagovorila tudi nova ravnateljica Tina Rajšp, ki je funkcijo začela opravljati prav na prvi šolski dan. Osnovna šola Tabor 1 je danes sprejela 60 prvošolcev, šolo pa bo to šolsko leto obiskovalo kar 587 učencev.

20180903_111104

Za sproščeno vzdušje med prvošolci in njihovimi starši je poskrbela predstava o zajčku Rudiju, ki je prav tako postal prvošolček. Župan si je po pozdravu prvošolcev v spremstvu ravnateljice še ogledal potek obnove velike telovadnice, ki bi naj v uporabo šoli bila predana 22. septembra. “Do takrat bo pouk telovadbe potekal na zunanjem šolskem igrišču, kjer infrastruktura dovoljuje igranje športov z žogo, tek in druge športne dejavnosti,” nam je pojasnil eden od tamkajšnjih učiteljev telovadbe.

Sicer pa novo šolsko leto prinaša kar nekaj sprememb, ki so vezane na vse osnovne in srednje šole. Na predvidoma četrtini vseh osnovnih šol pri nas bodo poskusno organizirali razširjen program pouka, ki se bo od zdajšnjega nekoliko razlikoval, predvsem bodo učenkam in učencem omogočili dodatne dejavnosti na področju gibanja in zdravja. Na 19 osnovnih šolah bodo zraven spremenjenega razširjenega programa poskusno začeli še z obveznim učenjem dveh tujih jezikov v zadnji triadi devetletke, obenem bo na teh šolah za prvošolčke, ob predhodnem soglasju staršev, obvezno tudi učenje prvega tujega jezika. Znano je tudi, da spremembe čakajo tudi učitelje, ki naj ne bi po novem delali več ali manj, kot je njihova 40-urna tedenska delovna obveznost, njihove obveze pa naj bi bile od zdaj zapisane in načrtovane bolj jasno in transparentno. V srednjih šolah se spremembe nanašajo predvsem na polnoletne dijake, saj bodo starši po novi zakonodaji potrebovali njihovo soglasje za vpogled v ocene. Razširja se tudi program vajeništva, ki je v zadnjih letih v Sloveniji bilo potisnjeno na stranski tir, četudi so ob prvi zaposlitvi izkušnje zelo zaželjene, ponekod pa celo obvezne.
V novem šolskem letu so predvidene tri delovne sobote, na račun katerih bodo daljše novoletne in prvomajske počitnice.
Kot so pojasnili na mestni občini, so zadnja štiri leta generacije številčno približno enake, pred tem pa so bile za okoli 100 otrok letno nižje. V primerjavi s šolskim letom 2011/2012, ko so imeli najnižji vpis, so številke zadnja leta za skoraj tisoč učencev višje.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.