04:15, pet, 19. Apr

Župan obljubljal povezovanje in novo politiko, zdaj je razdelil občinski svet na koalicijo in opozicijo





Župan Občine Dravograd je na lokalnih volitvah v drugem krogu postal Anton Preksavec, ki je bil preden je postal župan, podžupan pri prejšnji županji Marjani Cigala, ko pa je ona odstopila, pa je občina začasno vodil do izvolitve novega župana oz. županje. Na soočenjih je poudarjal, da z njegovo izvolitvijo prihaja svež veter in povezovalna politika. A kmalu se je izkazalo, da je bilo povezovanje le puhlica, saj se je zavestno odločil, da bo v občinskem svetu ustvaril koalicijo. S tem pa seveda pride tudi do opozicije.

V enem izmed predvolilnih soočenje je Anton Preksavec dejal: “V lokalni skupnosti smo premajhni, da bi se delili na leve in desne.” Marjeto Podgoršek Rek in njega pa so v Večeru označili za “nasprotnika, ki bosta sodelovala.” Očitno to obdobje po volitvah ni trajalo dolgo.

Preksavec je na našem soočenju povedal, da ko bo zna rezultat volitev, ima namen se sestati z vsemi svetniškimi skupinami: “Kjer se bomo odkrito pogovorili, videli ali smo za sodelovanje. Če smo, bom zelo vesel, seveda da bomo nadaljevali to politiko, ki je bila že sedaj štiri leta, če pa do tega sodelovanje ne bo moglo priti, pa se bo ustvarila neka koalicija, ki bo na sebe prevzela tudi odgovornost vodenja občinske politike.”

Izjavo, da se bo z vsemi sestal lahko slišite na soočenju v spodnjem videu.

Marjeta Podgoršek Rek, ki je v drugem krogu izgubila proti Preksavcu, je za lokalec.si pojasnila, da jo nesodelovanje žalosti, hkrati pa je na naše vprašanje, če jih je novi župan povabil na pogovor odgovorila: Ne ni nas povabil, ne prvič pred imenovanjem KMVI, čeprav bi bilo to treba po poslovniku in niti ne zdaj, pred imenovanjem komisij, odborov in imenovanjem članov v javnih zavodih.”

Župana Dravograda, Antona Preksavca smo zato vprašali, če meni, da je določene svetnike premalo vključili v odločanje? Župan odgovarja: “Vsak svetnik suvereno in enakopravno sodeluje v delu Občinskega sveta in je omejen zgolj z določbami Statuta in Poslovnika občinskega sveta.”

Preverimo, če je bil na obljubljeno usklajevanje in sestanek vabljen Rok Kotnik, ki je prav tako občinski svetnik, v prvem krogu pa je bil politični nasprotnik Antonu Preksavcu: “Ne na sestanek nisem bil vabljen.” Očitno se je župan kmalu po izvolitvi kar sam odločil s katerimi svetniki želi sodelovati in s katerimi se ne želi niti sestati. 

Preksavec še doda: “Mesta v odborih in komisijah so razdeljena skladno z zahtevami Poslovnika občinskega sveta in koalicijskih pogovorov. To ni noben unikum v Sloveniji ampak demokratična odločitev večine, da sprejme odgovornost za izvedbo planiranih projektov. Koalicija predstavlja 72,2% podeljenih glasov za Občinski svet.”

“Vsekakor lahko sodelujem z vsemi, ki si tega želijo in s katerimi si tudi delim podoben pogled na razvoj naše Občine. Upam, da se mi ne odreka pravica oblikovanja koalicije s katero bom program, ki smo ga dogovorili lahko tudi izpeljal,” je še pojasnil Preksavec.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.