14:40, čet, 28. Mar

Župani 9-ih občin pišejo premieru in ministru





Župan mariborske občine in župani ostalih osmih okoliških občin, ki jih je vlada leta 2013 uvrstila v problemsko območje z visoko brezposelnostjo, so na premierja Mira Cerarja in gospodarskega ministra Zdravka Počivavška naslovili odprto pismo, v katerem so izrazili ogorčenje zaradi neizvajanja ukrepov razvojne podpore v okviru programa spodbujanja konkurenčnosti.

Slika je simbolična
Slika je simbolična

Potem ko so se predstavniki lokalnih skupnosti na nedavni seji koordinacije županov problemskega območja, ki poleg Mestne občine Maribor vključuje še občine Hoče-Slivnica, Kungota, Pesnica, Ruše, Selnica ob Dravi, Radlje ob Dravi, Ribnica na Pohorju in Podvelka, seznanili s potekom izvajanja programa, so ugotovili, da se glavnina načrtovanih instrumentov pomoči ne izvaja in da gospodarstvo na tem območju še ni dobilo omembe vredne pomoči.

Kot v pismu ugotavljajo župani, se je odlašanje pri izvajanju programa začelo takoj po njegovem sprejetju, saj je prišlo do podpisa izvajalskih pogodb z Mariborsko razvojno agencijo in Regionalno razvojno agencijo Koroška kot izvajalkama pomembnega deleža nalog iz programa šele junija 2014 oziroma kar devet mesecev po sprejetju programa.

“Da je sploh prišlo do podpisa, smo morali v občinah pozvati poslance iz našega okolja, da se pri tem angažirajo. Izkazalo se je, da je bilo pristojno ministrstvo takoj po seji v državnem zboru pripravljeno podpisati izvajalske pogodbe. Vzrok za zamik nam še danes ni znan, potek dogodkov pa kaže na to, da vlada sploh ne namerava izpolniti zavez,” so zapisali župani.

Kot trdijo, je pozen podpis izvajalskih pogodb lani že onemogočil izvajanje nekaterih instrumentov, ki za učinkovito črpanje pomoči s strani upravičencev zahtevajo najmanj devet mesecev od objave razpisa do črpanja sredstev. Ob tem se sprašujejo, ali je bil ravno to razlog za odlašanje s podpisom pogodb.

Drugi element odlašanja je vzpostavitev regijske garancijske sheme kot obveznega pogoja za izvajanje enega od instrumentov, saj je po informacijah iz razvojnih agencij odvisna od volje vlade in Slovenskega razvojnega sklada iz Ribnice, ki doslej nista opravila svojega dela. Slednji sicer razpolaga z namenskimi sredstvi za vzpostavitev garancijskih shem že več let, še dodajajo.

Ob tem poudarjajo, da tudi razpis za instrument 4 že poldrugi mesec čaka na potrditev s strani gospodarskega ministrstva, katerega predstavniki naj bi že večkrat neformalno povedali, da ga ne bosta izvajali regionalni razvojni agenciji, pač pa Slovenski podjetniški sklad, pa še ta v manjšem obsegu od sprva predvidenega. Uradnega odgovora ministrstva v zvezi s tem župani še vedno niso dočakali.

Predstavniki občin zato predsednika vlade ter ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo pozivajo, da se takoj seznanita z izvajanjem programa in od podrejenih zahtevata pojasnila za zamude. Hkrati od njiju pričakujejo, da bosta zahtevala prioritetno obravnavo izvajanja omenjenega programa, saj njegovo izvajanje v sedanjem obsegu in na sedanji način ne bo imelo nobenih pozitivnih gospodarskih učinkov in predstavlja zgolj trošenje davkoplačevalskega denarja.

V dokumentu si lahko ogledate odprto pismo premieru in ministru.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.