01:25, pet, 5. Jul

Župani o novelaciji projekta vodooskrbe na Muti





V Občini Muta potekajo aktivnosti za spremembo sicer že potrjenega, 50 milijonov evrov vrednega projekta vodooskrbe, v katerem sodeluje pet občin Zgornje Dravske doline. Župani teh občin bodo spremembe obravnavali v septembru, napovedujejo na Muti, na okoljskem ministrstvu pa opozarjajo, da sprememba potrjenega projekta ni enostaven postopek.

voda, foto: STA
voda, foto: STA

Na Muti želijo trenutno največji projekt v sodelujočih občinah spremeniti tako, da bi namesto zdaj predvidene vode iz črpališča v projekt vključili vodo z okoliških hribov, ki je imajo na območju občine dovolj. Ob tem bi radi v projekt vključili najmočnejši vodni vir, ki sicer izvira v sosednji Avstriji, a nato kmalu teče po Sloveniji.

Župan Občine Muta Mirko Vošner zagotavlja, da se projekt zaradi tega ne draži. Če na Muti ne bodo uspeli s spremembo, župan omenja možnost izstopa iz projekta. To pa bi, kot je znano, ogrozilo izvajanje celotnega projekta v preostalih sodelujočih občinah, to je občinah Radlje ob Dravi, Podvelka, Vuzenica in Dravograd.

Na Občini Muta so pojasnili, da so vse aktivnosti v zvezi z uskladitvijo pogodbe o uporabi vode iz zajetja na Mlakah na območju Avstrije v polnem teku, točnega datuma končne uskladitve pa še ne morejo napovedati.

Hkrati tečejo tudi vse aktivnosti glede novelacije projekta, kar bodo v tem mesec obravnavali tako projektni svet, ki ga sestavljajo župani sodelujočih občin, kot tudi občinski svet in v končni fazi tudi pristojno ministrstvo, napovedujejo na Občini Muta.

“Sprememba potrjenega projekta ni enostaven postopek in se lahko izvede le ob predhodnem soglasju vseh občin upravičenk ter ob upoštevanju pravil izvajanja evropske kohezijske politike in določb predpisov o javnem naročanju,” pa so v zvezi s tem za STA opozorili na ministrstvu za okolje in prostor.

Kot poudarjajo, je v takšnem postopku treba zagotoviti, da se ne spremenijo osnovni cilji, kazalniki učinka in rezultata projekta, prav tako se ne sme spremeniti predmet javnega naročila, na podlagi katerega je bil izbran izvajalec del oz. da sprememba projekta ne privede do kršitev že izvedenega postopka javnega naročanja.

Glede nadaljnjega postopka na ministrstvu še pojasnjujejo, da če so osnovni pogoji za spremembo projekta izpolnjeni, morajo upravičenci pripraviti ustrezno vlogo, ki jo mora pregledati ministrstvo za okolje in prostor. To jo po odobritvi posreduje službi vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, ki izda spremembo odločitve o podpori za ta projekt. Ta vladna služba je namreč odločitev o podpori projektu izdala 30. oktobra 2015, projekt pa je izdatno podprt s sredstvi evropske kohezijske politike.

Na okoljskem ministrstvu ob tem še pojasnjujejo, da spremembe temeljnih konceptov odobrenih projektov načeloma niso predvidene, saj se ocenjuje, da so bile v postopku izdelave projektne dokumentacije, investicijske dokumentacije, študije izvedljivosti in vloge za odobritev pomoči obdelane različne variante in da je bila izbrana najbolj optimalna rešitev oskrbe prebivalstva s pitno vodo.

Prihodnost projekta vodooskrbe v Zgornji Dravski dolini tako ni povsem jasna, medtem pa so se dela na območju občin Dravograd in Podvelka že začela, prav tako je do konca koledarskega leta predviden tudi začetek del na območju ostalih občine, razen Občine Muta. Tam pa je na nujnost vključitve lastne hribovske vode v projekt opozarjala tudi civilna iniciativa.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.