07:53, čet, 18. Apr

Zveza mariborskih športnih društev Branik praznuje 120 let





Zveza mariborskih športnih društev Branik bo letos z vrsto različnih, predvsem športno obarvanih dogodkov obeležila 120 let delovanja. Ob tem njeni predstavniki s ponosom povedo, da gre za prvo slovensko športno društvo v Mariboru, ki je pomembno vplivalo na razvoj športa ne le v tem mestu, ampak v vsej državi.

NOVINARSKA 120 LET ZŠD BRANIK“Zveza mariborskih športnih društev Branik ima s svojo 120-letnico obstoja v zgodovini slovenskega športa eno najdaljših tradicij in s tem prav gotovo posebno mesto. Branik ni samo prvo slovensko društvo, temveč je bil v Mariboru tudi nosilec športnega, kulturnega in za Slovence naprednega narodnostnega, obrambnega in ozaveščujočega delovanja vse od svojega nastanka davnega leta 1900,” je na današnji predstavitvi programa obeleževanja jubileja povedal predsednik zveze Valter Doleček.

Pomembno vlogo ima zveza po besedah njenega direktorja Klemna Bedenika še danes. “Naš slogan Branik mariborskega športa ni zaman. Bili smo branik pred prvo svetovno vojno, med obema vojnama, med drugo svetovno vojno, po drugi svetovni vojni in v vseh drugih burnih obdobjih, pa tudi danes,” je poudaril.

Z vrsto dogodkov, ki jih načrtujejo v letošnjem letu, se želijo spomniti večjih mejnikov v zgodovini zveze in vseh posameznikov, ki so odločilno prispevali k temu. Z njimi bodo poskušali tudi pokazati, kako neločljivo povezana sta šport in mesto Maribor, je še povedal Bedenik.

Med drugim bodo postavili razstavo fotografij, izdali zbornik in priredili vrsto okroglih miz. Vrhunec bo septembra, ko bo svečana akademija ob 120-letnici ter odprtje dokumentarne razstave v Muzeju narodne osvoboditve Maribor. Omenjeni muzej je namreč letos pridobil celoten arhiv zveze in tako dodatno obogatil svojo zbirko gradiva na temo zgodovine mesta.

Načrtujejo tudi predstavitve posameznih društev v zvezi, teden odprtih vrat, nadaljevanje festivala športa, nadgradnjo športne šole Branik, koncert na prostem na Pohorju in božični sejem na stadionu Ljudski vrt. Slednji ima za zvezo veliko simbolno vlogo, saj je bil že od nekdaj središče njenega delovanja. A ker ni znano, kdaj se bo začela obnova zahodne tribune, so z napovedovanjem dogodkov v njem previdni.

Zveza mariborskih športnih društev Branik danes združuje 22 društev, med drugim tudi Nogometni klub (NK) Maribor in Alpski smučarski klub (ASK) Branik, in predstavlja krovno organizacijo društveno organiziranega športa v Ljudskem vrtu.

Njene korenine segajo v leto 1900, ko je bilo ustanovljeno Športno društvo Maribor, ki je vključevalo več športnih panog (telovadba, kegljanje, streljanje, kolesarjenje, tenis). V današnji obliki je začela delovati leta 2000 in med športnimi panogami vključuje še aikido, badminton, veslanje, balinanje, ritmično gimnastiko, golf, judo, karate, odbojko, plavanje in šah.

Do leta 2012 je zveza upravljala z vso športno infrastrukturo na območju Ljudskega vrta, nato pa je upravljanje prešlo na javni zavod Športni objekti Maribor. Takrat je bil celo ogrožen obstoj zveze, a so jo po besedah Bedenika uspeli rešiti.

Danes je v njeni lasti še 10 odstotkov infrastrukture v Ljudskem vrtu, lastnik ostalega je mariborska občina, ki igra pri vlaganjih odločilno vlogo. V zvezi si želijo, da bila občina pri tem uspešnejša. “Med leti 2000 in 2012 je bilo izvedenih v Ljudskem vrtu za 23 milijonov evrov investicij, v obdobju od 2012 do 2019 okoli dva milijona. In večino teh investicij v zadnjih šestih letih smo izvajali mi sami s svojimi klubi. NK Maribor je vložil že več kot 1,5 milijona evrov v stadion v zadnjih sedmih letih. Samo mi smo v zadnjih dveh letih dali 200.000 evrov, ki smo jih pridobili na razpisih,” je ponazoril Bedenik.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.