13:15, pet, 6. Sep

Zvišanje stroškov dela najizrazitejše v gradbeništvu





Stroški dela za dejansko opravljeno delovno uro so se v medletni primerjavi na skupni ravni zvišali. Najbolj so zrasli v gradbeništvu, poroča SURS.

Stroški dela ponovno narasli v skoraj vseh področjih dejavnosti

Stroški dela za dejansko opravljeno delovno uro so bili v letošnjem 2. četrtletju povprečno za 6,3 % višji kot v istem obdobju lani (potem ko so v 1. četrtletju letos na medletni ravni zrasli za 8,0 %). Plače za tovrstno delovno uro so se dvignile za 6,4 %, drugi stroški dela pa za 5,9 %.

Stroški dela za dejansko opravljeno delovno uro so se zvišali v skoraj vseh področjih dejavnosti, najizraziteje v gradbeništvu (za 13,6 %), sledile so druge raznovrstne poslovne dejavnosti (za 9,9 %). Znižali so se le v treh področjih, in sicer v dejavnosti javne uprave in obrambe ter dejavnosti obvezne socialne varnosti (za 4,9 %), kmetijstvu in lovu, gozdarstvu, ribištvu (za 3,8 %) ter rudarstvu (za 1,4 %).

V letošnjem prvem četrtletju povsod v EU rast stroškov dela

Po podatkih Eurostata so bili stroški dela za dejansko opravljeno delovno uro v 1. četrtletju letos v vseh državah članicah EU višji kot v istem obdobju lani (področje dejavnosti kmetijstvo in lov, gozdarstvo, ribištvo ni vključeno). Najizraziteje so se dvignili v Romuniji (za 16,3 %), sledili sta Bolgarija (za 16,1 %) in Hrvaška (za 15,2 %). Na ravni EU so v opazovanem obdobju zrasli za 4,8 % in v evrskem območju za 4,3 %, v Sloveniji so bili višji za 9,7 %.

vir: SURS

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.