14:48, sob, 13. Jul

Zvonik stolne cerkve v Mariboru znova vabi, da si mesto ogledate, kot je to nekoč počela požarna opazovalka

Zvonik mariborske stolnice je za obiskovalce znova odprl vrata. Vse vabijo, da se povzpnete na razgledno ploščad stolnega zvonika v Mariboru, ki je nekoč služil kot požarna opazovalnica in obiščete muzejsko razstavo Čuvajnica na stolpu na vrhu zvonika.

Na zvonik se je mogoče povzpeti od 22. junija do 27. junija 2023 med 16. in 19. uro ter do nadaljnjega vsak petek in soboto, in sicer med 10. in 13. uro ter med 16. in 19. uro.

V mestnem jedru Maribora, vsem na očem, a vendar še nekoliko slabo prepoznan tako domačinom kot tujim obiskovalcem, se nahaja ne samo stolna cerkev temveč tudi zvonik. V zvoniku stolne cerkve svetega Janeza Krstnika je nekoč delovala požarna opazovalnica, ki je skupaj z organizirano požarno obrambo delovala kot zaščita mesta pred uničujočimi požari, ki so Maribor večkrat popolnoma razdejali. Na vrhu zvonika je bilo urejeno majhno stanovanje, kjer je prebival požarni opazovalec, ki je z udarci po zvonovih meščane opozarjal na nevarnost.

Leta 1933 so mestne oblasti opazovalnico zaprle

Leta 1933 so mestne oblasti opazovalnico zaprle, zadnjo požarno opazovalko, Antonio Weiss, pa odpustile. Zvonik je ostal zaprt in nedostopen za širšo javnost vse do leta 2012, ko je Pokrajinski muzej Maribor pod okriljem Evropske prestolnice kulture postavil v čuvajnici na stolpu oz. prostorih zvonika muzejsko zbirko. Obiskovalci se lahko povzpnete po 162 stopnicah, ki so dobro zavarovane, mimo zvonov vse do muzejske zbirke, ki prikazuje dan v življenju požarnega opazovalca, ter do zunanje razgledne ploščadi, kjer lahko zazvonite na zvonček želja. S prostovoljnimi prispevki boste omogočili, da zvonik ostane prijazen in dostopen vsem ljubiteljem kulture in lepega razgleda.
V zvonik, ki se nahaja na Slomškovem trgu v Mariboru, lahko vstopite s strani Poštne ulice.

Vhod je popolnoma ločen od vhodov v cerkev. Z zvonikom upravlja Stolna župnija Maribor, Slomškov trg 20, 2000 Maribor. Muzejsko zbirko Čuvajnica na stolpu je postavil Pokrajinski muzej Maribor, Grajska ulica 2, 2000 Maribor.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.