03:33, pet, 29. Mar

Na ZZZS uvajajo obnovljivo naročilnico





Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) z današnjim dnem uvaja obnovljivo naročilnico za medicinsko tehnične pripomočke. Bolniki bodo za naročilnico za medicinsko tehnične pripomočke, na primer merilne lističe za krvni sladkor ali pripomočke pri težavah z odvajanjem seča, morali le enkrat letno k zdravniku in ne več vsake tri mesece.

Obnovljiva naročilnica je namenjena zavarovanim osebam s stabilnim kroničnim zdravstvenim stanjem, ki so upravičene do medicinskih pripomočkov. Tako kot že velja za obnovljiv recept, bo bolnik z obnovljivo naročilnico to oddal pri dobavitelju medicinsko tehničnih pripomočkov, kjer bo čez leto dvigoval medicinsko tehnične pripomočke.

Bolnik bo lahko na eno obnovljivo naročilnico medicinsko tehnične pripomočke dvignil vsake tri mesece, torej štirikrat v času veljavnosti naročilnice. Drugi, tretji in četrti prevzem medicinskega pripomočka pri dobavitelju se lahko opravi po 90 dneh od predhodnega prevzema oziroma deset dni prej, pojasnjujejo na ZZZS.

Na obnovljivo naročilnico lahko bolniki dobijo pripomočke pri umetno izpeljanem črevesju in urostomi, razen sistema za irigacijo, pripomočke pri težavah z odvajanjem seča, razen stalnih urinskih katetrov in urinskih vrečk ter plenic, predlog in hlačnih predlog, ki se predpisujejo na mesečno zbirno naročilnico v socialnih zavodih, pripomočke potrošnega značaja za sladkorne bolnike ter obvezilne komprese, ki so namenjene oskrbi urostome, kolonostome ali ileostome, pojasnjujejo na ZZZS.

Obnovljiva naročilnica bo razbremenila tudi družinske zdravnike, pravi družinska zdravnica v Zdravstvenem domu Vič v Ljubljani Nena Kopčavar Guček, saj jim tudi pisanje naročilnic vzame čas, ki ga imajo za svoje bolnike že tako premalo.

zzzs

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.