16:38, tor, 30. Maj

Akademska folklorna skupina Študent Maribor pripravlja 59. celovečerni koncert Fragmenti

Akademska folklorna skupina Študent Maribor pripravlja že 59. celovečerni koncert Fragmenti. Koncert se bo odvil 27. maja ob 20 uri v SNG Maribor.
Začetki delovanja Akademske folklorne skupine Študent segajo v leto 1964

“Smo na pragu praznovanja jubileja, ustvarjamo že 60 let. Smo ena večjih in kakovostnejših skupin v Sloveniji, kar dokazujejo tudi številna priznanja, ki smo jih prejeli doma in na festivalih v tujini. Med temi sta tudi Zlata plaketa Zveze kulturnih organizacij Maribor in Zlata Maroltova plaketa za folklorno dejavnost, najvišje priznanje za folklorno dejavnost v Sloveniji,” povedo v AFS.

Rok Kurnik, predsednik Akademske folklorne skupine Študent Maribor, nam je dejal, da imajo skupno kar 130 članov, na katere so zelo ponosni. Nastopali so na vseh kontinentih sveta: “Smo lokalnega pomena za mesto Maribor, za širšo okolico, na vseh večjih dogodkih, tako da smo povsod.”

Akademsko folklorno skupino Študent sestavlja 6 plesnih skupin, otroška, mladinska, 3 študentske skupine in veteranska skupina ter glasbena zasedba. Program zajema postavitve plesov, pesmi in glasbo vseh slovenskih pokrajin, tudi Slovencev v zamejstvu. “Radi se pohvalimo tudi z bogato garderobo kostumov, večina jih je rekonstrukcij oblačilnih kosov iz muzejskih zbirk ali pa so narejeni po votivnih podobah, freskah, tudi lastnih terenskih raziskavah. Nekaj je tudi originalnih kosov starih tudi več kot sto let,” dodajo.

“Koncert bo predstavljal delčke naše preteklosti, delčke naše sedanjosti in tudi prihodnost za prihajajoče letos. Vse koreografije, ki so se plesale nekoč, se plečejo sedaj in se bodo plesale tudi v prihodnosti. Pokazali bomo del naše skupne zgodovine,” zaključi Kurnik.

Vstopnice so na voljo. Več TUKAJ.

 

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

Triglav