20:18, sre, 1. Feb

Danes se prične 15. Festival Letni oder Ruše

S predstavitvijo mladih, še neuveljavljenih kantavtorjev in starih mačkov tega žanra v okviru 12. Kantfesta se bo danes začel 15. festival letni oder Ruše. Osrednje prizorišče bo tudi tokrat odprto gledališču ob vznožju Pohorja, pestro dogajanje pa bo potekalo še drugod, med drugim na Glazerjevi domačiji in v parku.

Ruško naravno letno gledališče Pod goroj je bilo ob vznožju Pohorja zgrajeno leta 1932. Zadnjih nekaj let vsak konec avgusta gosti festival, ki v ta kraj z nekoč močnim industrijskim značajem prinaša bogato kulturno ponudbo.

Dogajanje bo letos potekalo vse do zadnjega dne avgusta. Za vstop v jesen s polno dozo smeha so znova na sporedu gledališke komedije, med njimi premiera nove predstave Reporterja Milana Ona, Bivši in Džoni. V prihodnjih dneh se bo na glavnem odru zvrstilo tudi več koncertov, med njimi zasedb Katalena, MUFF, Ana Pupedan ter Prljavo kazalište s Hrvaške.

Otroški oder bo ponujal glasbene in lutkovne predstave, oder Pohorska pravljica za otroke pa združeval pripovedovanje ter ustvarjalne delavnice za otroke. Na Glazerjevi domačiji bodo pravljice namenjene odraslim, na njej pa bodo ponovno gostili literate in pravljičarje. Letošnje vodilo bodo pravljice o gradovih.

V želji, da festival zadiha v etno vzdušju, so že lani vključili v program koncerte z etno pridihom. Tokrat pa so ljubiteljski kulturi namenili poseben, Ljudski oder v Domu kulture Ruše.

V središču Ruš bo občinstvo nekaj dni zabavalo ulično gledališče, vzporedno bo tekel projekt CEZAMkult, namenjen ustvarjalnemu umetniškemu delovanju mladih. Fotografske, zgodovinske in likovne razstave bodo postavljene na petih razstaviščih.

V okviru festivala letni oder Ruše poteka še festival kantavtorstva Kantfest, ki letos beleži 12. izvedbo. Na drevišnji predstavitvi mladih kantavtorjev bo strokovna žirija v sestavi Urška Čop Šmajgert, Katarina Juvančič, Jure Potokar, Gregor Bauman, Adi Smolar in Jani Kovačič izbrala letošnjo bronasto, srebrno in zlato kanto. V soboto bo Kantfest gostil angleške, irske in avstrijske trubadurje, v sredo pa se bodo pod naslovom Združene države poezije, ki povezuje glasbo in poezijo, predstavili domači in tuji glasbeniki in literati.

“Iskrena želja ustvarjalcev festivala je, da prireditev postane osrednji dogodek vseh Rušanov, da prikliče na plano vse, kar se ustvarjalnega in kakovostnega skriva v tem kraju ter da so vsaj v teh dnevih Rušani ponosni, da so Rušani in da se v užitku in ustvarjanju družimo,” je povedal Boštjan Lesjak iz zavoda Cezam, ki prireja festival.

Flor2014-300x250
Vir:STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *