11:00, tor, 28. Jun

Dražje bivanje v študentskih domovih v Ljubljani in Mariboru

Naraščajoče cene energentov vplivajo tudi na študentsko populacijo. Za stanovalce mariborskih študentskih domov so se stanarine od maja povišale za 11 odstotkov, v ljubljanskih študentskih domovih pa so od junija višje za šest odstotkov. Na Primorskem dviga stanarin do konca študijskega leta ne načrtujejo. To naj bi se zgodilo s 1. oktobrom.

V Študentskem domu Ljubljana so zaradi povišanja cen energentov in drugih okoliščin s 1. junijem bili prisiljeni dvigniti stanarine za slabih šest odstotkov, povprečna cena bivanja v domu zdaj znaša 77,25 evra na mesec, prej 72,08 evra, je za STA povedal Igor Brlek, v domu zadolžen za odnose z javnostmi. Ob tem se cene subvencionirane stanarine gibljejo med 61,23 in 108,89 evra.

Kot je pojasnil, podražitev velja enako za vse domove v Ljubljani in je sprejeta v skladu s pravilnikom o subvencioniranju bivanja študentov. V postavko stanarina so med drugim zajeti tekoči stroški in plače zaposlenih. V Študentskem domu Ljubljana, ki deluje kot javni zavod in razpolaga s 7500 ležišči v 29 domovih po mestu, se kot je povedal Brlek, trudijo, da čim manj obremenjujejo študente s stroški, k čemur po njegovem prepričanju prispeva tudi minimalno število zaposlenih glede na število stanovalcev.

V mariborskih študentskih domovih, ki razpolagajo z 2663 ležišči, so cene storitev zaradi dražitve energentov že s 1. majem zvišali za 11 odstotkov.

Upravni odbor mariborske univerze je ob tem dodal določilo, da se cene stanarin, parkirnin in ostalih storitev študentskih domov v tem letu ne uskladijo z letno stopnjo inflacije.

Prav tako so dodali, da naj se še nadalje intenzivno prizadeva za pridobivanje dodatnih sredstev in se v primeru pridobitve teh dodatnih sredstev cene storitev sorazmerno znižajo.

“Povprečna cena stanarine se je od 1. maja s 100,90 evra povišala na 112 evrov. Do takrat so se namreč povišali stroški na enoto za porabljeno vodo in komunalne storitve za okoli 20 odstotkov, za električno energijo pa kar za trikrat v primerjavi s petletnim povprečjem. Od takrat pa do danes so se stroški električne energije še dodatno povišali za osem odstotkov,” so za STA pojasnili na mariborski univerzi.

Ob tem so izpostavili, da je pri njih v ceno stanarine poleg ležišča vključena tudi brezplačna neomejena uporaba fitnes centrov v vsakem naselju, zunanjega fitnesa za športno rekreacijo in telovadnice ter kopališča Pristan.

Vir: sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *