04:12, sre, 7. Dec

Evropski teden mobilnosti tudi v Dravogradu

Učinkovito ravnanje z energijo je osrednje sporočilo letošnjega Evropskega tedna mobilnosti, najbolj razširjene kampanje za trajnostno mobilnost v svetu, ki bo letos med 16. in 22. septembrom potekala že desetič.

Promet namreč v Evropi porabi največ energije – kar tretjino, v Sloveniji pa celo še več, 40 odstotkov. Zato se osrednja tema Evropskega tedna mobilnosti tokrat glasi “Potujmo drugače” in poudarja učinkovito rabo energije v prometu.

Prometni sektor je v Evropski uniji edini, v katerem poraba energije raste, hkrati pa je skoraj v celoti odvisen od uvožene nafte, ki je draga, oskrba z njo pa je negotova. Ob tem si je Evropska unija zastavila cilj, da do leta 2020 za 20 % zmanjša izpuste toplogrednih plinov, za 20 % zviša energetsko učinkovitost in da 20 % vse potrebne energije pridobi iz obnovljivih virov. Prizadevanjem za dosego teh ciljev se pridružuje tudi Evropski teden mobilnosti, ki s temo “Potujmo drugače” vabi mesta, njihove uprave in prebivalce k spodbujanju in k uporabi trajnostnih načinov mobilnosti (hoja, kolesarjenje, javni prevoz…) in alternativnih pogonov vozil z namenom zmanjšanja naše odvisnosti od nafte.

Vir informacije: Ministrstvo za okolje in prostor

Letos v Evropskem tednu mobilnosti prvič sodeluje tudi občina Dravograd, ki se tako pridružuje tisočim evropskim in slovenskim mestom, ki sodelujejo v tej vseevropski akciji. V tednu med 16. in 22. septembrom vabimo vse občane, da se pridružijo vsesplošni akciji in aktivnostim, ki jih pripravlja Občina Dravograd, ter tako pripomorejo k zmanjšanju porabe energije, čistejšemu okolju in zmanjšanju odvisnosti od nafte.

Torej »Potujmo drugače«, peš, s kolesom, z javnimi prevozi in naredimo nekaj zase in za okolje!

Nekaj povezav:

http://www.mop.gov.si/
www.tedenmobilnosti.si
http://www.mobilityweek.eu/

Vir: http://www.dravograd.si

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *