Festival otroškega in mladinskega animiranega filma Enimation

V mariborskem kinu Udarnik bo konec tedna potekal 4. mednarodni festival otroškega in mladinskega animiranega filma Enimation. Poleg tekmovalnega programa za nagrado little elephant, za katero se bodo potegovali filmi, ki so jih naredili otroci in mladi z vsega sveta, bo med drugim ponudil seminar za učitelje o filmski vzgoji.

Po besedah programske vodje festivala Hane Repše želijo otroke in mlade tako spodbuditi, da spoznajo animirani film kot možen izraz svoje ustvarjalnosti. Za razliko od prejšnjih treh let, ko so na festivalu prikazali vse animirane filme, ki so prispeli na njihov poziv, so letos zaradi velikega števila prijav pripravili izbor.

getfoto

Na razpis je bilo prijavljenih 146 kratkih filmov iz 32 držav, mariborsko občinstvo pa jih bo videlo 51 iz 14 držav. Največ filmov je prispelo s Hrvaške in iz Slovenije, sicer pa bodo poleg evropske produkcije prikazali tudi produkcija iz držav, kot so Japonska, Argentina, Brazilija, Kanada in Hongkong.

Tekmovalni program, ki bo na sporedu v soboto, je razdeljen v tri starostne skupine: Mini z avtorji, starimi do 10 let, Midi z avtorji, starimi med 11 in 14 let ter Maxi avtorji, starimi od 15 do 19 let. Tričlanska mednarodna žirija v sestavi Maje Škorjanc, Diane Nenadić in Dejana Paske bo izbrala po en najboljši film iz vsake kategorije in glavnega zmagovalca.

Filmskih zakladov izven tekmovalnega programa bodo deležni predvsem najmlajši ljubitelji animiranega filma. V petek si bodo lahko ogledali izbor najboljših del s preteklih festivalov in slovenski film Maček Muri režiserja Borisa Dolenca. Med drugim bodo predvajali najboljši animirani film z letošnjega Festivala slovenskega filma Princ Ki-Ki-Do: Pošast iz močvirja ter frankofonsko celovečerno koprodukcijo Ko letijo vrane.

“Ker je cilj festivala spodbujati otroško in mladinsko ustvarjanje v animiranem filmu in preko tega raziskovati nove medije in filmske govorice, dajemo težo tudi izobraževanju učiteljev,” je na današnji novinarski konferenci povedala Repšetova. V ta namen pripravljajo v okviru festivala seminar Animirani film v šoli, kjer bodo udeleženci spoznali različne metode in prakse filmske vzgoje ter se sami preizkusili v produkciji kratkega animiranega filma.

V letošnjem letu se je festival Enimation priključil mreži Youth Cinema Network (YCN), ki povezuje sorodne festivale iz Evrope. “Gre za pomembno mednarodno potrditev dobrega dela in večletnega prizadevanja na tem področju,” je dejal izvršni producent festivala Rene Puhar. Prihodnje leto nameravajo festival razširiti še na igrani in dokumentarni film.
Vir: STA

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

0 KOMENTARJEV