16:32, čet, 30. Jun

FOTO in VIDEO: V Lovrencu na Pohorju postavili majsko drevo, večer v znamenju kresovanja

Kot vsak običaj, ima tudi postavljanje majskih dreves in kurjenje kresov korenine globoko v zgodovini. Običaji so bili zelo razširjeni tudi v nekdanji skupni državi in so se obdržali vse do današnjih dni.

V Lovrencu na Pohorju so se danes občani zbrali ob 17. uri, ko so postavili majsko drevo. Dogodek je obogatil spremljevalni program, manjkalo ni niti dobre hrane in pijače.

Marko Rakovnik, župan Občine Lovrenc na Pohorju, je navdušeno pričakoval začetek postavitve: “Po dolgem času je možnost, da se ljudje zberejo na večjih prireditvah in upamo, da bodo to tudi izkoristili. V času korone so se tradicionalne prireditve prekinile, postavljamo ga vsako leto, ampak tokrat na malo obširen način, po dveh letih korone. Ni tradicionalen 36, je pa tradicionalen.”

Prostovoljni gasilci si želijo novega prizidka

Postavili so ga s pomočjo tovornjaka. Organizacijo so prevzeli v PGD Lovrenc ob Pohorju s prav posebnim namenom. Predsednik PGD Lovrenc na Pohorju Boštjan Kačič: “Zbiramo finančna sredstva skupaj z lokalno skupnostjo. Želimo si novi prizidek v gasilskem domu.”

Tako so se na postavitev pripravljali že pred dnevi:

V večernih urah se je odvilo kresovanje s skupino JU-HU Band.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *