15:31, sob, 13. Jul

FOTO: Vinsko-kulinarični dan v Lenartu več kot uspešen

Društvo vinogradnikov Lenart, Občina Lenart in Zveza društev vinogradnikov in vinarjev Slovenije so Centru Slovenskih goric priredili vinsko-kulinarični dan.

7. ocenjevanja vin Združenja Vinis

Zveza društev vinogradnikov in vinarjev Slovenije pa je ob bogatem kulturnem programu podelila priznanja najboljšim vinom iz 7. meddruštvenega državnega ocenjevanja vin.

“Vinarji v Sloveniji so vrhunski”

Rebernišek Andrej, predsednik ocenjevalne komisije in direktor Kmetijsko gozdarskega zavoda Ptuj pa nam je povedal: “Sodelovalo je čez 280 vin iz 33 vinogradniških društev, tako da smo dejansko lahko ocenjevali vina iz vseh treh vinorodnih dežel, skoraj vse sorte, ki so vpisane v register predelovalcev grozda in vina.”

“Samo ocenjevanje je potekalo po 100 točkovni metodi, kategorije so bile nearomatično suho in belo, in vse kategorije znotraj, od penin do rdečih vin. In kar lahko pohvalimo je, da smo bili priča dobri kakovosti, čeprav vemo, da je bil letnik 2024 zelo muhast, zelo težak za predelavo grozdja, a kljub temu so vinogradniki uspeli z znanjem in dobro tehnologijo v kleti ohraniti to, kar narava ponuja. Velja pravilo, če ni kakovost grozdja tista seveda potem seveda težko govorimo o kakovosti vina. Kljub temu pa glede na letnik so vina zelo sveža, zelo aromatična, seveda pa z nekoliko nižjim alkoholom, kar pa je mogoče tudi zaželeno pri potrošni vina,” še doda.

Nekaj foto utrinkov:

Nastopili so: Eva Lorbek, Slovenskogoriški glasovi in Alfi Nipič.

Več v občinskem informatorju na BK TV.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.