22:18, pon, 2. Okt

Han napovedal zagotovitev državnega sofinanciranja Ofema v Mariboru

Minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han napoveduje, da bo ministrstvo zagotovilo manjkajoča sredstva za izvedbo Olimpijskega festivala evropske mladine (Ofem), ki bo konec julija v Mariboru. “V četrtek bo zadeva rešena,” je povedal za STA ob robu  obiska na konferenci Podim v Mariboru.

“Ministrstvo za gospodarstvo bo svojo nalogo opravilo, ne samo zaradi Maribora, ampak predvsem zaradi Slovenije, saj gre za prireditev, ki je na nivoju evropskega olimpijskega komiteja in mislim, da si to Maribor in Slovenija zaslužita,” je dejal minister.

Organizatorji Ofema čakajo na odobritev državnega sofinanciranja v višini 2,5 milijona evrov za organizacijo in 325.000 evrov za športno opremo.Po napovedih Hana se bo to zgodilo na četrtkovi seji vlade. “To nalogo bomo opravili, ne glede na to, kdo nas poziva,” je povedal minister.

Poslanke in poslanci ter svetnice in svetniki Gibanja Svoboda iz Maribora so ga namreč v sporočilu za javnost pozvali, da zagotovi manjkajoča sredstva za Ofem.

Država je sicer že zagotovila 6,3 milijona evrov za nujna vlaganja v športno infrastrukturo v Mariboru, največ za obnovo dvorane Tabor in izgradnjo ogrevalne atletske steze na Poljanah.

Na dogodku, ki bo potekal med 23. in 29. julijem, pričakujejo okoli 3600 udeležencev iz 48 držav. Ofem velja za največji športni dogodek za mlade športnike med 14. in 18. letom starosti, ki se bodo v Mariboru pomerili v enajstih panogah. Prvič v zgodovini festivala bodo izvedena tekmovanja v rolkanju, gorskem kolesarstvu in košarki 3×3. Ostale panoge so športna gimnastika, atletika, cestno kolesarstvo, rokomet, judo, plavanje, tenis in odbojka.

Proračun dogodka ocenjujejo na 11 milijonov evrov in se bo med drugim financiral še iz proračuna mestne občine, dodatka Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS), razpisov Erasmus +, prijavnin udeležencev in sponzorstev.

Slovenija je Ofem gostila že leta 2003 na Bledu, a v zimski izvedbi, tokrat pa bo prvič prizorišče poletne izvedbe. Najprej je bilo mišljeno, da bo festival poleti 2023 gostil Koper, a se je ta po menjavi na županskem položaju odpovedal kandidaturi. Zatem je OKS pod vodstvom Bogdana Gabrovca povabil k organizaciji Maribor in mestni svet je s tem januarja 2020 soglašal.

vir: sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

Triglav