14:57, pet, 31. Mar

Kljub prizadevanjem Marijo pokopali v socialno grobnico: Znanci z oblačili, ki jih je pripravila za svoj pogreb, odšli na grob, kjer je želela biti pokopana

Poročali smo, da je pred dvema tednoma življenje izgubila 88-letna gospa Marija iz Pobrežja, ki je v zadnjih mesecih prebivala v domu starostnikov. Skrbništvo nad njo je prevzel CSD. Ker njenih svojcev niso našli, so njeno truplo več dni hranili v hladilnici. Ko so za novico izvedeli znanci, so naredili vse, da bi jo pokopali v grob, v katerem je pokopan njen mož in na katerega je pred smrtjo 88-letnica že napisala svoje ime.

FOTO: Te boleče besede je pokojna pred smrtjo zapisala na grob, v katerem je želela biti pokopana

“Storili bomo vse, kar je v naši moči, da bo Marija pokopana ob možu”

“Ko smo poklicali center, ki je zadolžen zanjo, so povedali, da čakajo datum socialnega pogreba v skupno grobnico. Temu smo nasprotovali, saj smo vedeli za njene želje, da želi biti pokopana ob možu v grobu,” nam je dejala znanka pokojnice. Pripravljeni so bili prevzeti stroške groba, prav tako doplačati razliko do normalnega pokopa. Kljub prizadevanjem, da uresničijo njeno zadnjo zadnjo željo, so včeraj 88-letno Marijo pokopali v skupno grobnico. Obrnili smo se na CSD, kjer o konkretnem primeru niso želeli govoriti zaradi varstva osebnih podatkov.

“Bila je marsikomu znana, imela je dar videnja, številnim pomagala, zato smo številni, ki smo jo poznali pretreseni in ne razumemo, kako lahko tako nečloveško postopajo. Zaslužila bi si dostojen pokop, tako kot vsak, ki umre.”

Doma si je pripravila rdečo obleko, v kateri je želela biti pokopana v krsti in rožni venec. Njo pa so upepelili. Tega ne moremo sprejeti. Včeraj smo se iz pogreba odpravili na grob njenega moža, z obleko, ki si jo je pripravila za pogreb in njeno sliko. Poslovili smo se na nje in obljubili, da se ne predamo,” je dejala znanka in poudarila: “Storili bomo vse, kar je v naši moči, da bo Marija pokopana ob možu.”

Vir blizu pokojne je povedal, da sta bila brat in sestra s strani znancev o njeni smrti obveščena dan pred pogrebom. Njen brat ima 90 let in živi v Srbiji, nazadnje je s sestro govoril lani aprila. “Gospa ima svojo nepremičnino in iz tega naslova si bo lahko občina pokrila vse nastale stroške za socialni pogreb,” je dejala.

Na CSD poudarjajo, da so imeli zakonske naloge do osebe le dokler je bila živa. “S smrtjo osebe, ki je pod našim skrbništvom, vse naše zakonske naloge, obveznosti do osebe prenehajo. O smrti obvestimo občino, ki v nadaljevanju ureja socialni pokop. Premoženje, če ga je človek imel, gre v zapuščinski postopek in s tem CSD nima popolnoma nič. CSD ne more podedovati ne sredstev, ne premoženja. Prav tako nimamo pravne podlage za pridobivanje podatkov o svojcih pokojnika, prav tako ne more in ne sme iskati svojcev pokojnika ter stopiti z njimi v stik.”

Vso premoženje del zapuščinskega postopka na pristojnem sodišču

Na dodatna vprašanja so nam na CSD odgovorili: “V primeru, ko varovanec ima svojo pokojnino in lastnino, se za življenja iz tega pokrijejo vsi njegovi redni življenjski stroški V primeru neposrednega skrbništva, ko nas varovanec seznani s svojo željo, pred smrtjo uredimo vse, da to željo tudi izpolnimo. Po smrti varovanca je vso  pokretno in nepokretno premoženje, kot tudi eventualna finančna sredstva, del zapuščinskega postopka na pristojnem sodišču. O možnosti participacije plačila pogreba informacijo podaja  financer pogreba oziroma lokalna skupnost.” 

Zadevo preverjamo naprej.

Druge novice

Comment

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *