00:57, sre, 8. Feb

Delavci migranti: Na meji je nestrpnost, prej moramo odhajati od doma

Od 10. 2. dnevni migranti za vstop v Avstrijo potrebujejo negativen test. Tega bodo morali opraviti enkrat tedensko. Velja tako PCR test kot antigentski test. Delavci migranti ga lahko opravijo tako v Avstriji, kot v Sloveniji. V kolikor se odločijo za testiranje v Sloveniji, morejo plačati okoli 25 evrov za izdajo veljavnega potrdila v nemškem ali angleškem jeziku. Že prve dni pa se srečujejo s kolonami na meji. Delavci opozarjajo, da bo kaos prevelik in upajo, da bodo ukrep čim prej odpravili.

Delo stoji, nadomestiti pa ga ne more nihče

Tjaša Kranjc, zaposlena v Avstriji nam je opisala svoj pogled na ukrep: »Moramo se prilagajati avstrijski vladi, mi smo tujci, ki vsakodnevno prečkamo mejo. Sama imam srečo, da delam v zdravstvu, kjer imamo obvezno testiranje dvakrat tedensko. Na podlagi tega dobim potrdilo, ki velja na meji. Marsikdo nima te sreče in si more sam urediti testiranje, kar prestavlja dodatne zaplete. Na meji je nestrpnost, prej moramo odhajati od doma. Delodajalci imajo težave, saj nekateri delavci zaradi kontrol zamujajo. Delo stoji, nadomestiti pa ga ne more nihče.«

V Mariboru se lahko delavci testirajo v Zdravstveni postaji Tabor, vsak delovnik med 12. in 18. uro. Cena testa in izdaje potrdila znaša 20 evrov. V Avstriji lahko test opravijo v določenih avstrijskih lekarnah. Za tiste, ki imajo kartico avstrijskega zavarovanja e-card, je testiranje brezplačno.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *