14:43, čet, 30. Nov

Ministrstvo izvaja aktivnosti za zagotavljanje dodatnih vpisnih mest študija medicine

Ministrstvo za visoko šolstvo v skladu s strategijo zagotavlja dodatna sredstva za zagotovitev kadrov v zdravstvu ob upoštevanju vsakoletnega soglasja vlade k razpisu dodatnega števila vpisnih mest. Za področje farmacije doslej še niso bile potrebe po povečanju vpisnih mest oz. diplomantov, so na poslansko vprašanje odgovorili na ministrstvu.

Poslanka SDS Alenka Helbl je na ministra za visoko šolstvo, znanost in inovacije Igorja Papiča naslovila vprašanje v zvezi s povečanjem števila vpisnih mest za študije medicine, farmacije in dentalne medicine ter povečanjem vključenosti zdravnikov v pedagoški proces.

Na ministrstvu so pojasnili, da že izvajajo aktivnosti zagotavljanja dodatnih vpisnih mest za študij na področju zdravstva.

V skladu s strategijo o zagotavljanju dodatnih finančnih sredstev zaradi povečanja vpisnih mest v dodiplomskih in enovitih magistrskih študijskih programih ministrstvo zagotavlja sredstva ob upoštevanju vsakoletnega soglasja vlade k razpisu dodatnega števila vpisnih mest za zagotovitev kadrov na področju zdravstva. Za farmacijo po navedbah ministrstva doslej še ni bilo potrebe po povečanju vpisa oz. diplomantov.

“Dosedanja ureditev financiranja dodatnih vpisnih mest je bila prvi ukrep, ki je bil mogoč na kratek rok, saj je za povečanje kapacitet vpisnih mest v zdravstvu na daljši rok potrebno zagotoviti tudi ustrezno infrastrukturo,” so zapisali.

Poudarili so, da je v okviru zakona o zagotavljanju finančnih sredstev za investicije v slovensko zdravstvo v letih 2021 do 2031 predvideno, da del sredstev ministrstva namenijo za financiranje dodatnih vpisnih mest. Preostala sredstva pa bodo namenili za investicije.

Predvideno je financiranje za visokošolske zavode za enoviti magistrski študijski program medicine, dentalne medicine in farmacije ter pripadajoče študijske in raziskovalne dejavnosti v višini 200 milijonov evrov ter za srednje šole, višje strokovne šole in visokošolske zavode v zdravstvu v višini 50 milijonov evrov. Od tega po predlogu novega sporazuma o prenosu nalog pri izvajanju investicijskih projektov v javne izobraževalne zavode s področja zdravstva v okviru zakona za visokošolske zavode s področja zdravstva 25 milijonov evrov, so navedli na ministrstvu.

Med ministrstvom, ljubljansko in mariborsko univerzo je bilo dogovorjeno, da se uredi status in plačilo za klinične mentorje, ki ga je treba urediti med učnimi bolnišnicami in univerzami. Kot odgovorni za izvedbo sta bili identificirani omenjeni univerzi ter ostali izvajalci zdravstvene dejavnosti, so še zapisali v odgovoru poslanki.

Vir: sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

Triglav