23:37, pon, 2. Okt

Na mariborski urgenci opozarjajo na preobremenjenost

Zdravniška ekipa Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor je pred svetovnim dnevom urgentne medicine, ki letos poteka pod sloganom “Vaša varnost – naša prioriteta”, pozvala, naj odgovorni v državi enkrat za vselej stopijo skupaj in uredijo razmere v zdravstvu, zlasti v urgentni medicini, ki je pri njih zelo obremenjena.

Specialistka urgentne medicine Dragana Stojnić se je najprej vsem zaposlenim na urgencah po vsem svetu zahvalila za prizadevno delo, zdravnikom pa tudi, da so kljub vsej nepredvidljivosti tega poklica, težavnosti in obremenitvam izbrali to zdravstveno vejo, ki je po njenem ena najlepših v medicini.

Glede na nedavno dogajanje pri njih, ko so zaradi velikega navala pacientov morali te zavračati, reševalna vozila pa napotiti v druge urgentne centre, Stojnić opozarja, da se vsaj tistega dne niso mogli držati letošnjega slogana, saj je njihovo delo zaradi preobremenjenosti postalo nevarno tako za paciente kot za zaposlene.

“Menimo, da je čas za spremembe in upam, da je leto 2023 tisto, ki jih bo prineslo. Vsem pacientom pa zagotavljamo, da je njihovo zdravje naša prva prioriteta. S strpnostjo in potrpežljivostjo v urgentnih centrih zato lahko rešimo marsikaj,” je dodala.

Po besedah Metina Omerovića je neverjeten privilegij, da lahko v urgentnem centru rešujejo človeška življenja ter skrbijo za ljudi, ki so malo ali zelo bolni, nekateri celo na robu smrti. Ob tem je opozoril, da so zdravniki zelo obremenjeni, taki pa težko zagotavljajo dovolj visoko stopnjo varnosti. Skrbi ga nezanimanje za specializacijo pri mladih zdravnikih, saj so se na zadnji razpis v vsej državi prijavili trije.

“Z vsem spoštovanjem do radiologov, ki seveda opravljajo pomembno delo, ampak noben študent medicine pred vstopom na fakulteto ne razmišlja o tem, da bi postal radiolog, proti koncu študija pa nato ugotovijo, da jim je vse ostalo morda preveč. Urgentno medicino izbirajo samo še norci, ki imajo radi stres,” je dejal Omerović, ki nima recepta, kako prepričati več zdravnikov za specializacijo na področju urgence, a zagotovo po njegovem ni v ospredju denar, pač pa čim bolj normalne delovne razmere.

Med tistimi, ki se je odločil za urgentno medicino je specializant Simon Ranfl, je dejal, da je bilo leta 2020 v njihovi urgenci oskrbljenih okoli 70.000 bolnikov, leta 2021 90.000, lani pa že skoraj 110.000, medtem ko je kadra še vedno enako število ali celo nekaj manj.

Za specializacijo na področju urgentne medicine se je odločil, ker mu je bilo vedno všeč hitro in učinkovito delo. “Sem tudi gasilec in verjetno sem že zaradi tega imel neko željo po rešilcu in utripajočih lučkah. Zanimivo pa mi je tudi zato, ker lahko na urgenci delaš v različnih medicinskih strokah,” je svojo zavestno odločitev za stresno delo pojasnil mladi zdravnik.

VIR: sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

Triglav