03:47, sre, 7. Dec

Na Ptuju zadovoljni z dosedanjim turističnim izkupičkom

Ptujski turistični delavci so zelo zadovoljni z letošnjo poletno turistično sezono, saj se počasi le vračajo nazaj v tirnice izpred izbruha pandemije. Kot je za STA povedala direktorica Zavoda za turizem Ptuj Tanja Srečkovič Bolšec, to pomeni tudi ponoven prihod tujih gostov, ki so že pred letom 2020 predstavljali okoli 60 odstotkov vseh v mestu.

Med najpogostejšimi gosti v mestu kurentov so po njenih besedah Avstrijci, Nemci, Italijani, pa tudi gostje iz tranzitnih držav, kot sta Češka in Slovaška. Velik premik opažajo pri francoskih gostih, ki bodisi prihajajo na enodnevne izlete ali pa na Ptuju preživijo noč ali dve.

Nekateri ponudniki nočitvenih zmogljivosti so velik porast začeli opažati že v maju, kar bi lahko pomenilo, da se v mestu ne usmerjajo več le na poletne počitniške mesece, pač pa se zanimanje za Ptuj širi tudi izven glavne sezone. “O tem bomo sicer lahko bolj natančno govorili ob koncu leta,” je dodala Srečkovič Bolščec.

Nočitvene zmogljivosti so med tednom zasedene med 50- do 70-odstotno, med konci tednov pa tudi do 90-odstotno, po pogovoru s ponudniki pa na zavodu opažajo, da je bilo julija precej tranzitnih gostov, avgusta pa so prihajali tudi gostje, ki v mestu odhajajo več kot eno noč. Po njenih besedah je to tudi posledica ciljno usmerjene promocije doma in v tujini, saj je takšna tudi njihova želja na dolgi rok.

“Jesen za zdaj sicer spremljamo še z zadržanostjo, a vseeno pričakujemo, da bo nadaljevanje sezone potekalo v sprejemljivih okvirjih. Verjetno bo več domačih gostov, zmogljivosti pa bodo verjetno nekje polovično zasedene,” je dejala Srečkovič Bolšec, ob tem pa opozorila tudi na veliko stisko ponudnikov z iskanjem kadra.

Največji ponudnik nočitvenih zmogljivosti v najstarejšem slovenskem mestu so s hotelom, mobilnimi hiškami in kampom Terme Ptuj, ki so del skupine Sava. Kot so povedali za STA, so z zasedenostjo v letošnjem poletju zelo zadovoljni, glede na trend rezervacij v zadnjem hipu pa tudi v nadaljevanju sezone pričakujejo še nadaljnjo rast zasedenosti.

Obisk vodnega parka je bil poleti rekorden, sicer pa so domači gosti predstavljali okoli 40, tuji pa 60 odstotkov. Med temi je bilo največ Avstrijcev, Nemcev, Belgijcev, Nizozemcev, Čehov, Poljakov, Italijanov in Hrvatov.

Med najbolj atraktivnimi točkami za obiskovalce je na Ptuju že od daleč vidni grad nad mestom, kjer so na ogled različne zbirke, te pa si je v prvem polletju ogledalo skoraj 24.500 obiskovalcev, kar je malenkost manj kot v enakem obdobju predkoronskega leta 2019 in več kot dvakrat več od lanskega leta. Številke v poletnih mesecih so bile celo višje od leta 2019.

Medtem ko so v času pandemije lahko računali bolj ali manj le na domače obiskovalce, so k njim spet začeli hoditi tuji gostje, tako iz sosednjih kot bolj oddaljenih držav, na primer iz Izraela, ZDA in Skandinavije.

Kljub izboljševanju razmer v turistični panogi so mnogi na Ptuju tudi kritični do stanja, saj da je mesto polno turistov, ponudbe pa, razen v času različnih poletnih festivalov, premalo, zato ostajajo le kratek čas. Očitki letijo tudi na zavod za turizem, a Srečkovič Bolšec odgovarja, da delujejo v okviru finančnih zmožnosti.

vir: sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *