23:33, pon, 2. Okt

Podravska podjetja lani realno povečala obseg poslovanja: Povprečna plača lani v regiji znašala 1875 evrov

Podravska podjetja so lani zabeležila 550 milijonov evrov neto čistega dobička, kar je ob upoštevanju inflacije za 15 odstotkov več kot leto prej, kažejo podatki Ajpesa. Po absolutni vrednosti gre za najvišji čisti dobiček doslej, enako kljub epidemiji in energetski krizi v letu 2022 velja tudi za večino drugih statističnih podatkov o poslovanju.

Kot je na današnji novinarski konferenci v Mariboru povedala vodja mariborske izpostave Ajpesa Vesna Zupanič, je bilo tokrat v statistiko zajetih 9117 poslovno aktivnih gospodarskih družb, kar je 294 več kot leto prej.

Podjetja so lani zaposlovala 74.764 ljudi, kar je 3416 oz. 4,5 odstotka več kot leto prej. Ustvarila so 13,62 milijarde evrov prihodkov, kar je nominalno za 22 odstotkov, ob upoštevanju inflacije pa za 13 odstotkov več kot v letu 2021. Obseg ustvarjenih prihodkov na tujih trgih je znašal 5,9 milijarde evrov oz. nominalno 23 odstotkov več kot leto prej, realno pa 13 odstotkov več.

Gospodarske družbe v regiji so v primerjavi z letom 2021 ustvarile za 13 odstotkov več neto dodane vrednosti (realno za štiri odstotke), ki je znašala 3,4 milijarde evrov. To je 45.445 evrov na zaposlenega, kar je sicer za osem odstotkov višja številka kot predlani, ob upoštevanju inflacije pa je dejansko upadla za eo odstotno točko.

Po besedah vodje oddelka za statistiko in informiranje na območnem Ajpesu v Podravju Andreje Terbuc Munda je povprečna plača lani v regiji znašala 1875 evrov in je bila za 116 evrov višja kot predlani. Kljub višji številki se je ob upoštevanju razmer lani realno znižala za 2,6 odstotka, medtem ko se je na ravni države realno znižala za 1,9 odstotka.

Kljub razmeram na energetskih trgih, povezanih z vojno v Ukrajini, je skoraj 645 milijonov evrov čistega dobička v minulem letu skupaj izkazalo 6576 oz. skoraj tri četrtine vseh podjetij v regiji, ostala so leto zaključila z izgubo v skupnem znesku dobrih 94 milijonov evrov. Čisti dobiček se je v primerjavo z letom prej povišal za četrtino, medtem ko so neuspešna podjetja kumulativno izgubo povišala za več kot petino.

Za dobro četrtino višji neto čisti dobiček, ki regijo uvršča na peto mesto v državi, so lani beležile družbe na ravni vseh dejavnosti, razen tistih v gostinstvu, ki pa so prav tako pomembno znižale neto izgubo.

Kot je še povedala Zupaničeva, je bilo lani med poslovno aktivnimi družbami v regiji 50 velikih družb, ki so zaposlovale 27 odstotkov vseh zaposlenih v regiji in ustvarile skoraj 40 odstotkov prihodkov. Srednje velikih podjetij je bilo 143, majhnih 1361, mikro pa 7563. Največja so zaposlovala dobro četrtino vseh delavcev, dosegle dobrih 37 odstotkov vseh prihodkov ter ustvarila 46 odstotkov celotnega izvoza v regiji.

vir: sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

Triglav