04:50, sre, 7. Jun

Pri kraljici jabolk so obrezovali sadno drevje

Na domu selniške kraljice jabolk, sta selniško društvo kmetic in turistično društvo Selnica, to soboto, 31.3., priredila strokovno predstavljen rez oziroma obrezovanje visokodebelnih jabolk, ki se ga je udeležilo mnogo okoliških kmetov ter ljubiteljskih sadjarjev.

Po besedah Bernarde Javornik iz kmetijske svetovalne službe Dravograd, se je nega visokodebelnih dreves v zadnjih letih močno zanemarjala, saj so ljudje videli svoj zaslužek na drugih področjih in ne v sadjarstvu. Zato so z to predstavitvijo želeli predvsem opozoriti ljudi, da lahko na teh drevesih pridelamo kvalitetno sadje ter kvalitetne pijače. Obrezovanje sta navzočim predstavila dva sadjarska strokovnjaka, ki sta prikazala osnovno nego visokodebelnih dreves.

Pri obrezovanju niso uporabljali škarij ampak samo žago, da izrežejo veje, ki senčijo. Organizatorji upajo, da bodo z to predstavitvijo spodbudili ljudi k negi svojih dreves in tako približali sadjarstvo ljudem. Nad obrezovanjem pa je bila navdušena predvsem kraljica jabolk.

Turistično društvo Selnica ob Dravi pa ima jeseni v načrtu tudi pobiranje in prešanje jabolk. Na tak način namreč želijo predstaviti cel postopek od jabolka do mošta.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

Triglav