21:02, pon, 25. Sep

Ptujski mestni svet malenkost znižal komunalne položnice

Potem ko je ptujski mestni svet februarja za skoraj četrtino povišal cene komunalnih storitev, so jih svetniki na seji znova znižali za dobrih 12 odstotkov. Med razlogi za pocenitev je nižja cena električne energije ter nižji doseženi ceni odvoza in prevzema blata. Kar nekaj svetnikov je menilo, da bi morala biti pocenitev še občutnejša.

Po besedah direktorja ptujske komunale Janka Širca so pri spremembi cene upoštevali vse okoliščine, ki vplivajo nanjo, vendar, je dodal, nihče ni napovedoval, da bo pocenitev enaka prejšnji podražitvi. V ceno je namreč potrebno všteti tudi nekatere naraščajoče stroške, kot so stroški dela, materialov in pogonskih goriv.

“Menim, da smo se obnašali racionalno, težko pa se je primerjati z drugimi mesti, saj vsako podjetje deluje drugače in se ukvarja z različnimi dejavnostmi,” pravi Širec, ki glede na trenutne okoliščine ocenjuje, da letos morebitne dodatne pocenitve, ki so jo zahtevali nekateri svetniki, ne bo, sedanja pa bo povprečnemu gospodinjstvu pri porabi desetih kubičnih metrov vode privarčevalo okoli dva evra in pol.

Najbolj kritičen je bil do vodstva komunalnega podjetja svetnik Liste Andreja Čuša Milan Klemenc, ki je večkrat preko svetniških pobud od podjetja v lasti občin terjal informacije o tem, koliko odplak dejansko povzročijo meščani, koliko pa drugi. Moti ga tudi, da morajo Ptujčani po njegovih podatkih plačati skoraj dvakrat višje položnice kot v prestolnici.

Ker mu Širec na današnji seji ni želel jasno odgovoriti, ali je predlog elaborata z novimi cenami verodostojen dokument, ga je pozval celo k odstopu, hkrati pa napovedal, da bo zbrano dokumentacijo predal pristojnim organom.

Županja Nuška Gajšek je po seji povedala, da so v predlagani ceni upoštevali predvsem dogovorjeno ceno za odvoz komunalnega blata, ki bo po izvedenem razpisu naslednja štiri leta znašala 122 evrov in naj bi bila ena najnižjih v državi. Zaradi nekaterih dvomov, ki se pri tem pojavljajo, so skupaj z ostalimi župani že sklenili sprožiti revizijo, s katero bi poiskali nekatere rezerve za morebitno dodatno znižanje cene.

Med točkami, ki so povzročile največ razprave, je bila tudi tista o izdaji soglasja glede števila oddelkov in števila otrok v ptujskem vrtcu, saj je ravnateljica Mateja Lobenwein pripravila predlog racionalizacije zaradi zmanjševanja števila vpisanih otrok. Svetniki so takšno potezo pozdravili, a ta hkrati pomeni, da bi lahko z naslednjim šolskim letom brez dela ostalo okoli 14 zaposlenih.

Ravnateljica Lobenwein sicer še vedno upa, da na koncu številka presežnih delavcev vendarle ne bo tako visoka, saj se med drugim skuša dogovoriti z drugimi vzgojno izobraževalnimi zavodi v bližnji okolici, da bi se lahko ob morebitnih potrebah po dodatnih kadrih tja selile njihove vzgojiteljice in drugi zaposleni.

Mestna občina Ptuj pa bo v kratkem dobila tudi vrsto novih ulic, v glavnem tam, kjer bodo nastala nova naselja in trenutno stalnih prebivalcev skoraj še ni. Poimenovanja tako večjih stroškov, razen postavitev tabel, ne bodo povzročila, tistim prebivalcem, ki bodo vendarle morali spremeniti svoje naslove, pa bo občina pokrila tudi stroške novih osebnih dokumentov.

Z današnjim sklepom je začela teči 15-dnevna javna razprava o imenih ulic, ki jih je pripravila strokovna komisija. V najstarejšem slovenskem mestu bodo tako po novem ulice dobili Janez Vajkard Valvasor, Leon Štukelj, France Mihelič, Ivan Tomažič, Srečko Kosovel, Zlatko Šugman, Franc Ferk, Albin Lugarič, Anton Ingolič in Ivo Arhar. Novo ime bo dobila tudi prenovljena mestna tržnica, za katero je predlog mestne občine Glavni trg, v SDS pa predlagajo, da bi se ta prostor imenoval Trg svetega Jurija.

vir: sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

Triglav