12:01, ned, 1. Okt

Odprtje razstave o izgonu Slovencev med 2. SV

Radeljska srečanja 2011 so letos ponudila že kar nekaj razstav. Veliko zanimanja obiskovalcev pa je požela tudi razstava o izgonu Slovencev in nasilju nad drugimi slovanskimi narodi med drugo svetovno vojno, ki so jo otvorili v petek, 16. septembra v Športni hiši Radlje.

Po krajšem kulturnem programu je razstava opozorila na grozovita dejstva, ki so se dogajala med leti 1939 – 1945. Okupatorji so z okupiranih ozemelj tedaj izgnali 63.000 Slovencev; največ v nemška izgnanska taborišča. Veliko Slovencev je bilo odgnanih v koncentracijska taborišča in zapore.

Že v letu nastajanja samostojne Slovenije se je v Brestanici pri Krškem na gradu Rajhenburg zbralo okrog 8000 slovenskih izgnancev, tako je nastalo Društvo izgnancev Slovenije. Društvo danes prireja razstave, pohode in srečanja, s pomočjo katerih se ne dovoljuje, da bi dogodki preteklosti prešli v pozabo. Prav tako pa si člani društva prizadevajo, da se znanje o dogajanju med 2. svetovno vojno prenaša na mlade, predvsem pa je želja članov društva, da se takšni dogodki, ki so se odvijali v času vojn ne bi ponovili nikoli več.

Razstava o izgonu Slovencev in nasilju nad drugimi slovanskimi narodi med drugo svetovno vojno je na ogled do 25. septembra vsak dan med 14:00 in 17.00 uro. Skupine pa se lahko najavijo na telefonsko številko 041 239 633 (G. Marjan Špegelj)

Več na BK TV v Ponedeljek, torek in sredo ob 18.30 v oddaji OBČINSKI INFORMATOR

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

Triglav