22:32, sob, 9. Dec

Otvoritev radeljskih srečanj 2011

V petek, 9. septembra so se pričela radeljska srečanja 2011 z odprtjem razstave Zgodovina obrtništva v Marenbergu (Radljah ob Dravi). Razstavo si je bilo mogoče ogledati v salonu ARS, glavni namen razstave pa je bil obuditi spomine na življenje prednikov občanov Radelj ob Dravi ter obuditev starih poklicev in predmetov.

Razstava je bila bogata z gradivom iz leta 1404 pa vse do leta 1953. Obiskovalci so si tako z zanimanjem ogledali delavske bukvice iz različnih obdobij, mojstrska dokazila, diplome, načrt za gradnjo vodne žage na Vuhredščici iz leta 1930, kovaško spričevalo Antona Grosa, fotografije kamnoloma v Radljah, načrt cestne postaje iz leta 1910 in fotografije, ki so prikazovale obrt in način življenja v preteklosti.

Razstavo sta pripravila Mirko Kogelnik in Hermina Ropoša iz Društva za ohranitev kulturne dediščine in umetnosti, ki sta nam povedala, da je razstava nastajala več let, zbiranje razstavljenih predmetov namreč teče počasi.

Otvoritev radeljskih srečanj so z glasbenim vložkom polepšale tudi Rusalke, gre za vokalni kvartet, ki je združil Saro Praper, Nino Gracej, Urško Pečovnik in Kerstin Vugo. Dekleta so na skupno glasbeno pot stopila februarja letos, njihov repertuar pa obsega dela ljudske, zimzelene, pa vse do moderne glasbe.

Otvoritev radeljskih srečanj je pospremila množica obiskovalcev – salon ARS je bil nabit do zadnjega kotička. Župan občine Radlje ob Dravi, Alan Bukovnik je ob tem dejal, da gre za dokaz, da ljudi zanimajo tovrstne razstave, sploh pa take, ki se vežejo na njihov kraj in njihove prednike.

Razstava bo na ogled še do 25. septembra, vsak delovnik med 8. in 14. uro, ob sredah in petkih med 14. in 18. uro, ter ob sobotah med 10. in 13. uro, po predhodni najavi na telefon 040 426 341 (Miha).

Več na BK TV v ponedeljek ob 18.30 uri v oddaji OBČINSKI INFORMATOR. Celotni posnetek otvoritve Radelskih dnevov si lahko ogledate v oddaji NA GLAS.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

Triglav