Pazimo na pešce v prometu

Spremenjene vremenske razmere vplivajo na varnost pešcev v cestnem prometu. Krajši dnevi in mokra vozišča v prihajajočem času so pogosti vzroki za slabo reagiranje voznikov motornih vozil ob zaznavi pešcev na cesti.

Pešci so med najbolj ogroženimi skupinami udeležencev v cestnem prometu, saj je delež mrtvih na 100 poškodovanih med najvišjimi glede na druge skupine udeležencev. Starejši pešci in mladoletniki še vedno ostajajo najbolj ogrožena starostna skupina. Večina nesreč, ki jih povzročijo starejši pešci s svojimi napakami, so posledica slabšanja psihofizičnih sposobnosti človeka, neustrezna barva oblačil in neuporaba odsevnih teles. Pri mladoletnikih pa je v veliki meri prisotna lahkomiselnost ravnanja v cestnem prometu.

Na območju Policijske uprave Maribor je se varnost pešcev v cestnem prometu v letošnjem letu poslabšala. Policisti so obravnavali 86 (91) ali 5 % manj prometnih nesreč, v katerih so kar 4 (0) pešci umrli, 10 (9) je bilo hudo in 74 (75) lahko telesno poškodovanih.

Pešci so najpogosteje žrtve nesreč zaradi neustreznega ravnanja voznikov motornih vozil, predvsem zaradi neprilagojene hitrosti in ogrožanj pešcev na prehodih za pešce, ter nepravilnih premikov z vozilom. Zanemariti ni mogoče tudi nesreč, ki se zgodijo zaradi napak ali neustreznega ravnanja pešcev. Zlasti starejši in mlajši so pogosto žrtve prometnih nesreč zaradi napak ali kršitev predpisov, ki jih povzročijo sami (neosvetljenost, nepravilno prečkanje in nepravilna hoja po cesti).

Z namenom, da bi izboljšali varnost pešcev v cestnem prometu v jesenskem času, še posebej starejših oseb in otrok, bodo policisti med 1. in 22. oktobrom na območju celotne Policijske uprave Maribor izvajali povečane represivno preventivne aktivnosti.

Preventivne aktivnosti bodo usmerjene predvsem v osveščanje pešcev, da morajo sami čim bolje poskrbeti za svojo varnost v cestnem prometu, represivne aktivnosti pa bodo usmerjene v umirjanje hitrosti voznikov motornih vozil na območjih, kjer se pešci najpogosteje zadržujejo. Z dodatnimi poostrenimi nadzori bodo policisti ugotavljali kršitve voznikov motornih vozil, ki ne upoštevajo prednosti pešcev na prehodih za pešce in ne upoštevajo omejitev hitrosti ter kršitve pešcev, s poudarkom na osvetlitvi, nepravilni hoji in prečkanju cest.

Ker lahko udeleženci cestnega prometa za svojo varnost največ storijo sami, policisti svetujejo, naj:

Pešci:
poskrbite, da boste v prometu vidni; nosite svetla oblačila in predmete, ki izboljšajo vidnost pešca (odsevne trakove, kresničke),
upoštevajte prometne predpise; prečkajte cesto na označenih prehodih za pešce, hodite po pločnikih (če obstajajo) oziroma ob levem robu ceste,
poskusite predvideti ravnanje drugih udeležencev v prometu.

Vozniki:
upoštevajte, da so na cestah tudi pešci, odstopite jim prednost,
hitrost prilagodite razmeram in dosledno upoštevajte omejitve,
na območjih, kjer se običajno zadržujejo pešci, vozite še posebej previdno (pred šolami, v naseljih),
izven naselij vozite po sredini voznega pasu, da zmanjšate možnost trka s pešcem, ki hodi ob vozišču.

Lep pozdrav!

Bartolo lampret
Tiskovni predstavnik
Policijske uprave Maribor

Galerija

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

0 KOMENTARJEV