09:49, sob, 4. Feb

SMC, DeSUS in SD bodo sporazum parafirale predvidoma v sredo

Skorajšnje vladne partnerice SMC, DeSUS in SD bodo besedilo koalicijskega sporazuma parafirale v sredo dopoldne, je danes potrdil prvak DeSUS in zunanji minister v odhodu Karl Erjavec. Parafiranje je bilo predvideno za torek, a je Erjavec odsoten zaradi službenih obveznosti. V SMC pa so za STA pojasnili, da koalicijskih usklajevanj danes ni.

Koalicijski sporazum so pogajalci omenjenih treh strank vsebinsko uskladili sredi minulega tedna, a povsem dokončne različice besedila naj potencialne partnerice od SMC še ne bi dobile. Do parafiranja sporazuma je sicer pričakovati zaključna usklajevanja glede kadrovske razdelitve.
getfoto2
Kot so danes navedli v največji parlamentarni stranki, bo javnost o imenih ministrskih kandidatov obveščena pravočasno. Predvidoma pa bodo imena znana še v tem tednu, saj bo predsednik SMC in mandatar Miro Cerar opravljal drugi krog razgovorov s potencialnimi kandidati za nove ministre.

Število ministrov se povečuje na 15 (vključno z ministrom brez resorja, ki vodi urad za Slovence v zamejstvu in po svetu), ob čemer se dopušča imenovanje še dveh ministrov brez resorja. DeSUS po trenutnem dogovoru pripadajo štirje, SD pa trije resorji. Medtem ko so kandidati iz obeh manjših strank prihodnje koalicije načeloma že znani, v SMC večine svojih imen še ne razkrivajo.

Erjavec je v izjavi za medije pred uradno otvoritvijo Strateškega foruma Bled potrdil, da bodo koalicijski sporazum verjetno parafirali v sredo. Pričakuje, da bodo ministrska imena znana po parafi. Seznama kandidatov nima, ve le, kdo je kandidat za finančnega ministra, je povedal. Iz SMC so pred kratkim namreč sporočili, da je ekonomist Dušan Mramor privolil v kandidaturo za finančnega ministra.

Erjavec je ob tem zanikal informacijo, da naj bi njihova poslanka Julijana Bizjak Mlakar izpadla iz igre za vodenje ministrstva za kulturo. “Danes ali v torek bo imela pogovor s predsednikom vlade, na podlagi tega pogovora pa bo sprejeta ustrezna odločitev,” je dejal in dodal, da se bo Bizjak Mlakarjeva danes sestala še z nekaterimi kulturniki.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *