19:28, tor, 5. Dec

V mariborskem ZD bodo začeli graditi novo fiziatrijo

V prostorih Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Maribor so danes podpisali pogodbo in z odkritjem table simbolično položili temeljni kamen za izgradnjo nadomestnih prostorov za službo fizikalne in rehabilitacijske medicine. “Začenjamo sanjati 30-letne sanje,” je ob tej priložnosti povedal direktor zdravstvenega doma Jernej Završnik.

Zdravstveni dom Maribor

Načrt za nove prostore službe za fizikalno in rehabilitacijsko medicino, ki že vrsto let opravlja svoje delo v več prostorsko ločenih delih ter v pretesnih in nefunkcionalnih prostorih, je star več desetletij. Prvo maketo so izdelali leta 1984, a doslej, predvsem iz finančnih razlogov, niso uspeli uresničiti ideje.

Naložba v nove prostore, od katerih je 2000 kvadratnih metrov namenjenih dejavnosti fizioterapije, 1900 kvadratnih metrov pa je garažnih prostorov, je vredna nekaj več kot 2,8 milijona evrov. Na podlagi javnega naročila je bilo za izvajalca gradbenih del izbrano podjetje Gokop iz Zgornje Kungote. Dela naj bi bila končana v letu dni, do preselitve v nove prostore pa bo oskrba bolnikov po besedah vodje službe Bojane Bauman-Silič neovirano tekla na dosedanjih lokacijah.

Nov oddelek se bo nahajal na sedanjem dvorišču osrednje stavbe zdravstvenega doma v središču Maribora. V sklopu del bodo porušili pritlični dvoriščni objekt, prestavili vročevod ter dozidali objekt za fizikalno in rehabilitacijsko medicino. Skozi leta so morali nekoliko racionalizirati projekt in med drugim opustiti idejo za postavitev velikega bazena in velike telovadnice.

V novih prostorih bodo kljub temu imeli boljše pogoje dela. “Bolnikom se ne bo več treba seliti iz enega v drugi del,” je pojasnil Završnik. Po besedah Bauman-Siličeve bodo terapije individualne in na enem mestu v prijetnejših prostorih. V novih prostorih bodo lahko tudi delno obnovili hidroterapijo, ki so jo bili pred leti prisiljeni opustiti.

Investicija bo financirana s proračunskimi sredstvi občin ustanoviteljic zdravstvenega doma. Največji delež (63 odstotkov) pripada Mestni občini Maribor, ostalo pa bodo prispevale še občine Duplek, Hoče-Slivnica, Kungota, Lovrenc, Miklavž, Pesnica, Rače-Fram, Ruše, Selnica ob Dravi, Starše in Šentilj.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

Triglav