16:14, čet, 30. Nov

Občinske spominske plakete v Selnici ob Dravi podeljene

V četrtek 21. 5. 2015 je potekala Slavnostna seja občine Selnica ob Dravi. Na seji je župan Jurij Lep s ponosom predstavil najnovejšo pridobitev Hram kulture za to leto pa napovedal ureditev in priklop občanov na kanalizacijo. V sklopu prireditve so podelili tudi občinske plakete in županova priznanja.

OBČINSKO SPOMINSKO PLAKETO so prijeli.
Za večletno uspešno delo na področju kulturnega življenja v občini in širše prejme občinsko spominsko plaketo Janez LISJAK.
nostna seja 3
Rojeni Selničan, ki mu je bil dar umetniškega ustvarjanja položen že v zibelko. Z umetniškim darom je kulturi in kulturnemu dogajanju v naši občini dajal in še daje svojevrsten pečat. Je član Kulturnega društva Pavza in vodja sekcije za ohranjanje kulturne dediščine. Kot ljubitelj zborovskega petja je bil član Obrtniškega moškega pevskega zbora, kjer si je vselej prizadeval za kvalitetno in ubrano petje. Za delovanje je prejel Gallusovo priznanje. Intenzivno se posveča izobraževanju in iskanju novih likovnih izzivov. Svoje znanje pa rad prenaša na druge člane likovne sekcije. Je pomembna umetniška moč pri snovanju in oblikovanju scene za dramsko sekcijo, pevski zbor in drugih večjih projektih v kraju. Med umetniki in Selničani je v zadnjih letih prepoznaven, kot ustvarjalec male plastike. Brez gospoda Janka Lisjaka si v Selnici ne moremo zamišljati organizacije in izvedbe Martinovanja s pohodom na Vinski vrh in Selniškega pustnega karnevala. S svojim vsestranskim kulturnim delovanjem tako pušča neizbrisljiv pečat v kulturnem življenju občine, pa tudi v širšem prostoru.

Za doprinos k turistični prepoznavnosti občine in aktivno soustvarjanje zunanje podobe občine in širše prejme občinsko spominsko plaketo Ivanka FREŠER.
slavnostna seja 4
Najprej je delovala, kot aktivna članica Turističnega društva, ki skrbela za lepšo podobo občine, s sajenjem in urejanjem cvetličnih gredic. Leta 2006 je postala predsednica društva. Delo predhodnika je nadgradila predvsem z ohranjanjem in obujanjem starih običajev, skrbi za snovno in nesnovno kulturno ter tehnično dediščino. Nadaljuje s tradicionalnimi prireditvami, ki bogatijo turistično ponudbo kraja. Aktivno je sodelovala pri nastajanju projekta Jabolčna pot, ker je bilo društvo eden izmed partnerjev v projektu. V času njenega predsedovanja je društvo pridobilo bogato etnografsko čevljarsko zbirko družine Hodnik. Za svoje zagnano prostovoljno delo in dosežke je prejela priznanje turistične zveze Slovenije za »Naj prostovoljko v turizmu«. Zaslužna je za ureditev okolja v Selnici in vzpodbujanje občanov, da zavestno poskrbijo za urejeno okolico tudi na zasebnih površinah.

Za večletno uspešno delo na področju kulturnega življenja v občini in širše prejme občinsko spominsko plaketo Antonija HORVAT.
slavnostna seja 5
Pupaherjeva Tončka izhaja iz preproste družine. V otroštvo je rada prepevala in deklamirala, zato so ji starši večkrat govorili, da je drugačna od drugih otrok. Pravi, da je bilo težko med vojno, ko niso smeli govoriti slovensko. Kmalu po vojni se je vključila v kulturno dogajanje. S šestnajstimi leti je zaigrala v dramski igri »Grunt in srce«. V letih svojega bogatega ustvarjanja na gledaliških odrih je odigrala kar sedeminštirideset vlog. Zmeraj je odigrala najvidnejše vloge. S svojim predstavami so selniški igralci bogatili kulturno dogajanje v krajih dravske doline – od Dravograda do Maribora. Brez njene iskrive igre in duhovitih akcij pa ni šlo niti v veselih večerih, na pustnih karnevalih in športnih prireditvah. S svojim delovanjem je aktivno prispevala k ohranjanju in razvoju kulturne dejavnosti v Selnici ob Dravi.
ŽUPANOVA PRIZNANJA

Za štiriinštiridesetletno uspešno prehojeno podjetniško pot prejme županovo priznanje podjetje VALHER.
slavnostna seja 6
Podjetje, ki se ukvarja z izdelovanjem kotlov za ogrevanje pod blagovno znamko VALHER je leta 1971 ustanovil Franc Valher. V devetdesetih letih je družinsko tradicijo prevzel sin Tomaž. Nekoč 100m2 proizvodnih hal se je povečalo na več kot 2300m2. Z lastnim razvojnim kadrom in svojim inovativnim razmišljanjem je podjetje pred desetimi leti pričelo razvoj specialnih kotlov na pelete, kombiniranih kotlov na trda kuriva in pelete, v zadnjem času pa tudi uplinjevalnih kotlov na polena, ki imajo izjemno plinsko sliko in majhno onesnaževanje. Prednosti potrjuje uvrstitev izdelkov Valher v slovenski in avstrijski eko sklad. Izdelke Valher so razvili s pomočjo Mariborske Univerze, ki jim je pomagala s 3D printerjem, pri razvoju patentirane dvokuriščne komore. S premišljeno razvojno vizijo je Tomaž Valher skupaj s sodelavci uresničil svoje cilje in s tem dokazal, da lahko prihodnost napovedujejo le tisti, ki jo sami oblikujejo.

Za aktivno soustvarjanje podobe svojega kraja prejme županovo priznanje Jožica VOLMAJER.

Jožica VOLMAJER je bila predsednica Vaškega odbora Gradišče na Kozjaku tri mandate. Težko je reči kateri mandat je bil bolj naporen, ali kateri mandate je bil uspešnejši. Ves čas svojega delovanja se je s polno mero angažirala pri reševanju raznih problemov, ki tarejo Gradišče na Kozjaku. Pri svojem delu je pokazala kako se je potrebno lotiti posameznih problemov v kraju. Pri tem ne gre za neke velike investicije ampak gre ravno za takšne probleme, ki jih širša skupnost ne more reševati tako, kot jih lahko rešijo tisti, ki v kraju živijo. Da pa ljudi v kraju dandanes pritegneš k temu, da se ljubiteljsko in voluntersko lotijo dela jim moraš dati svoj osebni zgled. Ravno to je Jožica VOLMAJER znala narediti tako, da je k delu pritregnila širši krog ljudi, ki jim ni vseeno kako živi in diha oziroma kako izgleda njihov kraj.

Za 35. letnico svojega delovanja prejme županovo priznanje Kegljaški klub FALA.

Glavni pobudniki za ustanovitev kluba so bili Anton Rižner, Milan Šarman, Marjan Kukovič in Borut Planinšič. Klub združuje mlade in stare krajane predvsem falčane. Vsa leta od ustanovitve dalje člani keglajškega kluba nastopajo v ligi KD Konstruktor v disciplini 6 x 100 lučajev mešano. V ligi kjer redno sodeluje po deset do dvanajst klubov se člani Keglaškega kluba Fala vedno uvrstijo v prvo polovico lestvice. Najbolj ponosni pa so na dosežek Franca Lepa in Milana Šarmana, ki sta postala prvaka Maribora v dvojicah. Največji dosežek kluba je uvrstitev v tretjo državno ligo v sezoni 2003/2004. V vseh teh letih je za klub nastopilo 110 članov, ki v večini prihajajo iz Občine Selnica ob Dravi.

Za predano ohranjanje tradicije kmetovanja na družinski kmetiji Grušovnik – Pinter prejmeta županovo priznanje Franjo in Marjana PINTER, ki sta danes gonilni sile te uspešne kmetije.
slavnostna seja 7
Kmetija Grušovnik – Pinter po domače Bolfankova kmetija vsa leta strmi k razvoju in napredku. Leta 1957 je majhno hišo z gospodarskim poslopjem prevzel sin Vinko. Gospodaril je po svojih najboljših močeh. Na kmetiji se mu je pridružila žena Pavla. Pridne in delovne roke, so peljale voz naprej. Skupaj sta kmetijo počasi obnavljala in urejala. Po dobrih štiredesetih letih kmetovanja sta Vinko in Pavla začutila, da je napočil čas, da kmetijo predata hčerki Marjani in zetu Franju. Na sedmih hektarjih lastne obdelovalne površine in nekaj zemlje v najemu se pretežno ukvarjajo s živinorejo. Z leti so ročna orodja zamenjali modernimi stroji, ki so olajšali marsikatero opravilo. Stroje še vedno dopolnjujejo, tako da bo nasledniku sinu Žigi delo olajšano. Kmetija je polna rož in različnih nasadov. V njihovo hišo vsak rad zaide, saj so kljub napornemu delovniku veseli vsakega gosta. Bolfankovi so delovni, prijazni in dobrosrčni ljudje,vedno pripravljeni pomagati in sodelovati .

slavnostna seja 8
slavnostna seja 1

slavnostna seja 2

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

Triglav