16:28, sob, 13. Jul

Slovenija je bogatejša za novo, inovativno storitev, ki bo ljubiteljem knjig omogočila še lažji dostop do branja

Prva javna platforma za izposojo e-knjig v Sloveniji na voljo tudi v Mariborski knjižnici.

Slovenija je bogatejša za novo, inovativno storitev, ki bo ljubiteljem knjig omogočila še lažji dostop do branja. Od danes naprej je na voljo COBISS Ela, prva javna platforma za izposojo e-knjig v Sloveniji, ki se ji pridružuje tudi naša knjižnica, e-knjige pa bodo na voljo povsem brezplačno.

COBISS Ela omogoča brezplačno izposojo e-knjig članom vseh slovenskih splošnih knjižnic.

Trenutno je na voljo več kot 2000 naslovov slovenskih založnikov, izbira pa se vsak dan širi. Ključne prednosti COBISS Ele so, da lahko uporabniki e-knjige berejo na dveh napravah hkrati, naenkrat si lahko izposodijo do 5 knjig za obdobje 21 dni, predčasna vrnitev pa je možna po 24 urah od izposoje. Nova platforma je še posebej pomembna pridobitev v poletnem obdobju, ko lahko namesto kupa knjig z vami na počitnice potuje zgolj e-bralnik, so sporočili.

Uporaba platforme je preprosta: V katalogu COBISS+ poiščete želeni naslov ali brskate po žanrih, kliknete na “izposodi si” in se prijavite v servis Moja knjižnica, e-knjigo naložite na svojo napravo (računalnik, e-bralnik, tablico ali mobilni telefon) ter jo odprete v ustrezni aplikaciji (Thorium Reader ali Cantook by Aldiko) in uživate v branju.

Projekt je rezultat sodelovanja Inštituta informacijskih znanosti iz Maribora (IZUM) in Združenja splošnih knjižnic, pri nastajanju pa je sodelovalo kar 18 knjižnic in 5 založb. Nacionalni koordinator platforme je
Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto, v projektu pa sodeluje vseh 58 splošnih knjižnic, NUK, UKM in tri zamejske knjižnice.

COBISS Ela je tehnično prijazna uporabnikom in je združljiva z bralniki, ki podpirajo Android 5.1 ali novejšo verzijo in omogočajo nalaganje aplikacij iz Google Play trgovine. Priporočeni modeli vključujejo Inkbook od leta 2019 dalje, Onyx BOOX in Pocketbook.

Za več informacij obiščite spletni naslov knjiznica.si ali cobiss.si/bralci/ela, kjer lahko poiščete navodila za uporabo nove platforme, pa tudi najpogostejša Vprašanja in odgovore bralcev.

“V naši knjižnici so vam z veseljem na voljo tudi osebno, pri čemer vam lahko pomagajo pri namestitvi ustrezne aplikacije ali pri brskanju med najljubšimi e-knjigami. Želimo vam veliko užitka ob e-branju,” so sporočili.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.