23:00, čet, 26. Jan

Ste pripravili “potovalno lekarno”?

Ali veste katere so nujne medicinske potrebščine v t.i. potovalni lekarni? Svetuje mag. farmacije Alenka Ilešič.

Potovalno lekarno sestavljata dve vrsti zdravil: redna terapija oz. zdravila za kronične bolnike ter zdravila za samozdravljenje. Pri redni terapiji je pomembno, da na potovanje vzamete zadostno količino zdravil. Med potovalno lekarno za samozdravljenje pa sodijo: zdravila za lajšanje bolečin, za znižanje telesne temperature, zdravila proti driski, proti zaprtju, zdravila za lajšanje simptomov alergij, za lajšanje simptomov prehlada, zdravila za lokalno zdravljenje kože (kot so mazila proti opeklinam, mazila za rane, geli za lajšanje draženja kože po pikih insektov…) ter nenazadnje zdravila za lajšanje želodčnih težav. Vedno – v avtu ali kjerkoli, kjer ste nastanjeni – morate poskrbeti, da vam je dosegljiv komplet prve pomoči!

Ilešič

Obenem Ilešičeva opozarja, da je – posebej poleti – zelo pomembno kako shranjujemo zdravila! “Priporočam, da se shranjujejo na enem mestu, v kakšni priročni torbi. Zelo pomembno je, da temperatura ne preseže 25 stopinj Celzija, da zdravila hranimo v originalni embalaži, da so zraven tudi navodila, da preverimo rok uporabe in da se zdravila zaščiti pred vlago in svetlobo. Za nekatera zdravila veljajo posebni pogoji shranjevanja, ki jih je treba upoštevati (to v praksi pomeni, da moramo preveriti ali je treba zdravilo – za čas potovanja – hraniti v hladilni torbi).”

lekarna

Seveda pa je tudi Ilešičeva opomnila na osnove: od 11h do 16ih se izogibajte direktnemu soncu, pijte dovolj brezalkoholnih in ne sladkih pijač, uporabljajte mazila z visokim zaščitnim faktorjem. Pri milejših opeklinah si lahko pomagate sami, v primeru povišane telesne temperature, hujše slabosti ali, če se na mestih opeklin pojavijo mehurji, pa raje poiščite zdravniško pomoč.

Podrobnosti kmalu v oddaji Občinski informator na BK TV!

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *