V Galeriji mesta Ptuj na ogled razstava O izvoru podob umetnika Dušana

V Galeriji mesta Ptuj bo med 30. marcem in 16. majem 2021 na ogled razstava O izvoru podob / On the Origin of Images vizualnega umetnika Dušana Kirbiša.

Umetnik Dušan Kirbiš. Vir: Galerija mesta Ptuj, Foto: Dejan Habicht

V petih med seboj povezanih dvoranah ptujske galerije bo avtor predstavil pet ciklusov svojega štiridesetletnega delovanja na področju slikarstva, kiparstva, fotografije in drugih javnih prostorskih predstavitev.

Umetnik razstavlja v priznanih galerijah v tujini

Dušana Kirbiša je likovna kritika že od vstopa na umetniško pot ob koncu sedemdesetih let redno spremljala in mu odmerjala mesto v kontekstu dobe, obdobja ali posameznega umetnostnega pojava v sodobni slovenski umetnosti. Na razstavah v tujini je  še zlasti opazen njegov samostojni prodor v priznane galerije in centre v evropskih kulturnih središčih. V štiridesetletnem delovanju umetnika se vidi njegov razvoj, ki je prerasel iz modernih krajin, povezanih z družbeno kritiko v abstraktne forme z zastavljeno simbiozo vizualnega in verbalnega jezika. Vse pogosteje se v njegovem likovnem delu pojavljajo ideje o izvoru, vlogi in pomenu umetnosti in avtorja samega.

Poglobljen interes za predmetno pojavnost slike

V Kirbiševem delu se že od njegovih najzgodnejših predstavitev prepletata poglobljen interes za predmetno pojavnost slike in metafiziko podobe v vseh njenih manifestativnih oblikah in fazah nastanka, od komaj slutenih in težko ubesedljivih miselnih zametkov do resonanc v postavitvah na javnih mestih. Pomembni pri tem so avtorjevi paralelni svetovi, ki se razgaljajo v zapisanih mislih, prostorskih instalacijah, nizih fotografij in se stalno in neprestano naseljujejo tudi v njegove slike – artefakte.

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

0 KOMENTARJEV