14:58, čet, 30. Jun

V Rušah znova brez seje, svetniki: “Ne bomo legalizirali županjine neumnosti”

Danes, 25. aprila, je bila predvidena 5. izredna seja, kjer bi med drugim govorili o aktivnostih Aktivnosti in finančne posledice prostorskega umeščanja tras nove državne ceste v Rušah 1. dopolnitev »Letnega načrta ravnanja s stvarnim premoženjem Občine Ruše za leto 2022«.

Kar 14 občinskih svetnikov je svojo odsotnost opravičilo. Opravičili so se: Drago Bolčina – Levica, Peter Juhart, ZA – Združena akcija, Darko Knez, ZA – Združena akcija, Barbara Jert, ZA – Združena akcija, Petra Mušič, ZA – Združena akcija, Sonja Irena Kukovec Stajan, Neodvisna lista #SKUPAJ, Blaž Sternad, Slovenska demokratska stranka – SDS, Bojana Muršič, SD, Jernej Ajd, 2×2 Neodvisna lista, Lovro Bačun, 2×2 Neodvisna lista, Mihael Kranjčević, Neodvisna lista #SKUPAJ, Silverija Belčič, Neodvisna lista za varnost in pomoč – NLVP, Marjana Kotnik Poropat, DeSUS – Demokratična stranka upokojencev Slovenije, pa tudi Martin Lesjak. Zato se seja kot taka ni mogla izvesti.

Spomnimo..

14. aprila v Rušah niso izvedli seje. Darko Knez – ZA – Združena akcija je predlagal umik dodatnega gradiva pri 10. točki dnevnega reda – Aktivnosti in finančne posledice prostorskega umeščanja tras nove državne ceste v Rušah. Poudaril je, da niso tam zato, da bi se seznanjali z različnimi variantami poteka obvoznice: “OSOR je prepovedal vse aktivnosti v zvezi z obvoznico. Mi razumemo to gradivo kot nespoštovanje sklepov, ki smo jih sprejeli. Ne bomo glasovali o obvoznici, saj smatramo, da izvajate nadaljnje aktivnosti.”  

Županja Urška Repolusk je dejala: “Pri sklepih imate možnost, da izločite katerokoli varianto, ki je bila predlagana s strani stroke.”  Ko je predlagala celoten dnevni red pa hladen tuš. Svetniki so bili proti sprejemu, zato se je seja zaključila.

Občinski svetniki odločni: ne želijo razpravljati in odločati o varianti 2 zahodne obvoznice

So pa danes o odločanju OPN-ja in variante 2 zahodne obvoznice ter o samem sklicu seje spregovorili nekateri občinski svetniki. Tako je Darko Knez, ZA – Združena akcija, dejal: “V tem primeru sklica te seje je prišlo do spet ene enklatantne kršitve, kajti županja ne spoštuje sklepov občinskega sveta kot najvišjega organa odločanja v občini, ker smo ji jasno povedali, da z varianto 2 nima več kaj početi. In za tem stoji tudi odvetniški dopis odvetniške hiše Nataše Pirc Musar, kjer jasno opisuje, da županja s tem početjem izvaja aktivnosti in sili, sili dobesedno svetnike občinskega sveta v odločanje, da legalizirajo njene neumnosti.”Omenil je tudi, da bi županja lahko OPN “sprejela že pred tremi leti in pol, če ne bi predlagala nekih svojih rešitev”.

Občinski svetniki skušajo dati svoje predloge, da bi se stvar uredila in bila dobra za vse

Silverija Belčič, Neodvisna lista za varnost in pomoč – NLVP, pa je poudarila, da je opravičevanje današnje odsotnosti občinskih svetnikov na izredni občinski seji “pokazalo, da je in opozicija in koalicija skoraj enakega mnenja oziroma delimo si neko mnenje in jaz mislim, da bomo morali neko skupno točko najti. Torej mi zagovarjamo ene stvari, županja pa potem svoje. Mislim, da bomo morali najti tu – torej mi v opoziciji smo želeli že na prejšnji seji, ki jo je seveda prekinila županja, želeli neko skupno točko najti, s tem da smo prosili, predlagali, da se tale obvoznica izvzame iz dnevnega reda in da se o tem pogovarjamo čisto posebej, kar seveda županja to ni sprejela.” Dodala je še, da jih čaka še veliko dela in da je obvoznica razdelila občane,“ne moremo pa reči, da je razdelila občinske svetnike, mislim, da smo v tem kontekstu te obvoznice pravzaprav zelo enotni. Vsaj skušamo svoje predloge dajati, da bi se stvar uredila, da bi bila dobra za vse.”

Občinski svetnik Martin Lesjak je pred današnjo sejo opravičil svojo odsotnost in ga na seji ni bilo. Kar se tiče sprejemanja OPN-ja in trase obvoznice, je dejal, da so februarja občinski svetniki sprejeli sklep, da prepovedujejo županji kar koli delati na varianti 2 zahodne obvoznice. In da ne bodo poslušali predstavitve nove trase: “Nova trasa, se pravi varianta 2, je za nas nesprejemljiva in o njej ne bomo razpravljali.”

Repoluskova je sicer danes po ugotovitvi, da je seja nesklepčna, kar pa je vedela, da bo tako že pred začetkom seje, saj je dobila obvestila občinskih svetnikov, da jih ne bo, dejala, da bo sklicala  novo sejo, in sicer za 5. maja 2022.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *