22:15, sre, 17. Jul

Vabljeni na sončni vzhod na Trikotni jasi

Koča Trikotna Jasa je na svoji Facebook strani objavila vabilo na sončni vzhod na Trikotni jasi.

“Poletni solsticij in najlepši sončni vzhod nad Mariborom. Vabljeni na Koča Trikotna Jasa 21.6.2024 ob 5.04,” so zapisali. Prvih 200 obiskovalcev bo prejelo praktično darilo.

Ste vedeli?

Poletni solsticij označuje trenutek, ko je Sonce najvišje na nebu nad severnim povratnikom (Tropic of Cancer) pri približno 23,5° severne širine. To je dan z najdaljšim dnevnim svetom in najkrajšo nočjo v letu. Na ta dan je os Zemlje nagnjena najbolj proti Soncu.

Kulturni in zgodovinski pomen: Poletni solsticij ima velik pomen v različnih kulturah po vsem svetu. Mnoge starodavne civilizacije so gradile megalitske strukture, kot so Stonehenge v Angliji, ki so bile poravnane s sončevimi dogodki. Praznovanja vključujejo festivale, obrede in običaje, ki častijo sonce in naravo. Na primer, na Švedskem praznujejo Midsommar, medtem ko v baltskih državah obeležujejo Jāņi.

Poletni solsticij vpliva tudi na naravne cikle

Rastline in živali reagirajo na daljšo izpostavljenost svetlobi. V kmetijstvu je to čas intenzivne rasti pridelkov in priprave na žetev. V naravnih okoljih se mnoge živalske vrste razmnožujejo, saj daljši dnevi in tople temperature ustvarjajo ugodne pogoje za preživetje mladičev.

 

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.