23:02, sob, 9. Dec

Vojska nadaljuje odpravljanje posledic poplav

Vojska danes nadaljuje odpravljanje posledic poplav na območju občin Beltinci, Kungota, Podvelka, Šentjernej in Šentjur. Po grobih ocenah je samo na Dolenjskem, v Beli krajini in Posavju ujma povzročila za dobrih 13 milijonov evrov škode. Predsednik vlade Miro Cerar je danes napovedal, da se bo vlada s posledicami ujm seznanila že na prvi seji.

poplave

Cerar, ki je v minulih dneh tudi obiskal nekatera poplavljena območja, je v današnjem nagovoru na seji državnega zbora izpostavil varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami in izrazil priznanje vojski, civilni zaščiti, prostovoljnim gasilcem ter ostalim, ki so pomagali v nedavnih poplavah.

Skoraj 70 pripadnikov in pripadnic Slovenske vojske (SV) danes pomaga pri čiščenju naplavin, utrjuje protipoplavne nasipe in nudi logistično podporo prebivalstvu. V Beltincih so postavili vojaške šotore s terenskimi posteljami in mobilno tuširnico. Slovenska vojska je na terenu z 11 terenskimi in tovornimi vozili ter različnim priročnim orodjem. Vsa opravila pripadniki Slovenske vojske izvajajo po predhodnem dogovoru s Civilno zaščito, ki usklajuje delo na terenu, pojasnjujejo v Slovenski vojski.

Po do zdaj zbranih podatkih je do vključno danes v odpravljanje posledic poplav vojska vključila več kot 600 pripadnikov in pripadnic, ki so vključno z današnjim dnem opravili okrog 6000 delovnih ur, navajajo v izjavi za javnost. Poleg tega so na zahtevo Uprave za zaščito in reševanje opravili izvidnice poplavljenih območij s helikopterjem in opravili tri ure letenja. Na Brniku je v stalni pripravljenosti vojaški helikopter z opremo za medicinsko evakuacijo.

Na Upravi za zaščito in reševanje navajajo še druge podatke v zvezi z nedavnimi poplavami in plazovi, ki jih je povzročilo močno deževje minuli teden. Po njihovih podatkih je pri odstranjevanju posledic poplav in plazov zaradi močnega deževja med 12. in 18. septembrom na Dolenjskem, Posavju, Štajerskem Koroškem in Prekmurju posredovalo več kot 9300 gasilcev, 601 pripadnik vojske, 180 pripadnikov Civilne zaščite in 158 pripadnikov drugih enot.

Prizadetim območjem so zagotovili 74.983 protipoplavnih vreč, 161 različnih črpalk, 18 agregatov in 90 parov ribiških škornjev. Poplavljen je bil 201 odsek cestišč, 1026 stanovanjskih hiš, 325 gospodarskih poslopij, šest večstanovanjskih objektov, šest vrtcev in 43 drugih objektov. Sprožilo se je 822 zemeljskih plazov, 33 oseb so evakuirali, dve pa sta izgubili življenje. Gasilci in pripadniki vojske so odstranjevali posledice poplav predvsem na območju občin Šentilj, Kostanjevica na Krki, Kungota, Podvelka, Beltinci, Dobrovnik, Lendava, Šentjernej in Selnica ob Dravi, so še navedli na Upravi za zaščito in reševanje.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

Triglav