19:51, sre, 1. Feb

Do 10. ure 47 obvestil o domnevnih kršitvah volilnega molka

Dežurna služba ministrstva za notranje zadeve je od začetka volilnega molka, ki se je po kampanji za volitve predsednika republike začel v petek opolnoči, do danes do 10. ure prejela 47 obvestil o domnevnih kršitvah, je objavilo ministrstvo. Inšpektorat RS za notranje zadeve obravnava 24 zadev, za katere obstaja sum kršitve volilnega molka.

Za 23 obvestil je bilo ugotovljeno, da se nanašajo na zadeve, ki so že v obravnavi ali pa niso povezane s kršitvami volilnega molka. Večina teh obvestil se sicer nanaša na aktivnosti organizatorjev volilne kampanje, povezane z lokalnimi volitvami, za katere pa volilni molk ta vikend ne velja.

Med zadevami, ki jih obravnava inšpektorat, se jih največ nanaša na domnevne kršitve volilnega molka na družabnih omrežjih (šest zadev), sledijo objave na televizijah in deljenje letakov v hišne predalčnike.

V prvem krogu predsedniških volitev so pristojni v enakem obdobju prejeli skupaj 10 obvestil, so še navedli na ministrstvu.

Volilna kampanja pred današnjim drugim krogom volitev za predsednika republike se je končala v petek opolnoči. Takrat je začel veljati volilni molk, ki ga je treba spoštovati do danes do 19. ure, ko se bodo zaprla vsa volišča po državi. V času volilnega molka je prepovedana vsakršna dejavnost, ki bi volivce navajala k takšnemu ali drugačnemu glasovanju.

Za kršitve volilnega molka so predvidene globe od 800 do 3000 evrov za organizatorja volilne kampanje, od 300 do 600 evrov za odgovorno osebo organizatorja volilne kampanje, od 250 do 500 evrov za pravno osebo ali samostojnega podjetnika ter od 150 do 250 evrov za posameznika.

vir: sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *