04:01, sre, 7. Jun

Pirc Musar ob 1. maju: Delavke in delavci ter njihovo delo so vrednote, ki jih moramo čuvati vse dni v letu

Delavke in delavci ter njihovo delo so vrednote, ki jih moramo čuvati vse dni v letu, je v poslanici ob 1. maju zapisala predsednica Nataša Pirc Musar. “Delo je vrednota, spoštljiv odnos do ljudi, ki ga opravljajo, pa nenadomestljiva vrlina, za katero se moramo zavzemati,” je dodala.

Predsednica je opozorila, da moramo več pozornosti posvetiti delavkam in delavcem ter razmeram na delovnem mestu, kjer je izpostavila urejeno in neizkoriščevalsko delovno razmerje, spoštljive odnose, varno delovno okolje in pozitivno vzdušje.

Ob vsem tehnološkem napredku, ki ga doživljamo v družbi hiperkapitalizma, po njenih besedah nikoli ne smemo pozabiti na ljudi, brez katerih tega napredka ne bi mogli doseči. “Genialne zamisli vizionarjev bi ostale le zapis na papirju, če ne bi bilo posameznikov in posameznic, ki bi jih znali razumeti, jih udejanjiti, nadgraditi,” je podčrtala.

Nesprejemljivo se ji zdi, da ljudje garajo, ob koncu dneva pa si komaj privoščijo topel obrok. “Nesprejemljivo je, da ljudje garajo štiri desetletja in več, v jeseni življenja pa životarijo ob robu družbe, ki jih vidi kot breme,” je opozorila.

“Delo je vrednota, spoštljiv odnos do ljudi, ki ga opravljajo, pa nenadomestljiva vrlina, za katero se moramo zavzemati. Žal ji še vedno posvečamo premalo pozornosti,” je zapisala Pirc Musar, ob tem pa izpostavila, da lahko k izboljšanju znatno pripomoremo z voditeljstvom, ki družbi iskreno želi prinesti napredek v civilizacijskem smislu.

“V slovenskem gospodarstvu je veliko menedžerk in menedžerjev, ki se tega zavedajo in postavljajo delavke in delavce na mesto, ki si ga zaslužijo. Tem sem še posebej hvaležna,” je dodala.

Praznik dela moramo po njenih besedah praznovati z zavedanjem in odgovornostjo, da moramo naposled urediti področje dela tako, da bo ljudem omogočalo dostojno, človeka vredno življenje – tako v času delovne aktivnosti kot tudi po upokojitvi. “In da med delavkami in delavci ne bo razlik, izhajajočih iz spolne ali katere koli druge diskriminacije, ki bi v 21. stoletju morale biti že zdavnaj odpravljene,” je poudarila.

Pozdravila je tudi napovedane spremembe, ki jih skupaj z vlado načrtuje ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. “Pričakujem, da bodo področje delavskih pravic in pogojev dela izboljšale,” je sklenila poslanico.

vir: sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

Triglav