11:50, sre, 4. Okt

“Odgovornost delodajalca je, da zagotovi zaposlenemu občutek varnosti, da se v času koriščenja letnega dopusta resnično lahko odklopi”

»Odgovornost delodajalca je, da zagotovi zaposlenemu občutek varnosti, da se v času koriščenja letnega dopusta resnično lahko odklopi. To pa pomeni, da bo nujne stvari opravil nekdo od sodelavk ali sodelavcev, ki ta čas niso na dopustu. Pomembno je tudi, da zaposlenemu v času dopusta ni treba skrbeti, kaj vse se lahko zgodi, medtem ko koristi letni dopust,« pravi direktor Ekvilib Inštituta, ki organizacijam podeljuje certifikat Družbeno odgovoren delodajalec (DOD), Aleš Kušlan Kranjc.

V času dopusta je pomembno, da se dejansko spočijemo, v vseh pogledih, in napolnimo baterije za nove delovne izzive

Le tako je dopust res dopust, da si dopustimo odklop, na Ekvilib Inštitutu zapišejo v sporočilu za javnost. Letošnja majska raziskava Mediane TGI o dopustniških navadah Slovencev je pokazala, da si je v zadnjih 12 mesecih polovica populacije privoščila daljši dopust (5 dni ali več), slaba tretjina kratek oddih do 4 dni, več kot četrtina vprašanih si pa oddiha sploh ni privoščila.

Med tistimi, ki so se na dopust v zadnjem letu odpravili, jih je samo 29 % tistih, ki so bili na počitnicah 2 tedna, 37 % tistih, ki so preživeli dopust en teden ali manj, skoraj 17 %, ki jih je preživljalo dopust 3 tedne, in malo manj kot 18 % tistih, ki so dopustovali 4 tedne ali več.

Med najbolj priljubljene aktivnosti, ki jih Slovenci najraje počnemo na dopustu so uživanje na plaži, sončenje, preživljanje časa z družino, ogledovanje naravnih znamenitosti, raziskovanje lastne države, kampiranje, hoja v hribe in obiskovanje parkov in vrtov. Med najmanj priljubljene sodita učenje tujih jezikov in delavnice učenja lokalnih veščin.* SURS navaja, da je četrtina prebivalcev Slovenije, kot razlog za neodhod na dopust navedla pomanjkanje prostega časa, petina je navedla finančne razloge, 16 % prebivalcev se pa ni odpravilo na dopust zaradi pandemije covida-19.

»Če je le mogoče, predlagam, da si v času letnega dopusta onemogočite dostop do službene pošte na pametnem telefonu in tablici, prenosni računalnik pa pustite v pisarni. Le tako je mogoče resnično odklopiti in ne misliti na službene obveznosti,« še pojasnjuje Aleš Kranjc Kušlan in dodaja, da je bolje ob tem misliti, kaj bomo vrgli na žar za večerjo.

Pa vendar ni tako preprosto, da se to lahko zgodi, sta potrebni dve pomembni besedi: odgovornost in varnost, še pojasnjujejo na Ekvilib Inštitut, kjer so v zadnjih treh letih skupaj s partnerji GZS, ZDS in ZSSS, skozi postopek revizorskega certificiranja popeljali že več kot 200 družbeno odgovornih delodajalcev. Certifikat DOD je namenjen podjetjem in organizacijam z najmanj petimi zaposlenimi. Preko širokega nabora ukrepov delodajalcem ponuja priložnosti za izboljšanje na področju usklajevanja zasebnega in poklicnega življenja, varnosti in zdravja na delovnem mestu, medgeneracijskega sodelovanja, nediskriminacije ter etičnega vodenja.

Prav družbeno odgovorni delodajalci so namreč tisti, ki od svojih zaposlenih ne pričakujejo, da bodo na dopustu dosegljivi.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

Triglav