13:14, čet, 18. Jul

Letalskim družbam se letos obetajo rekordni prihodki in potniški promet

Letalske družbe bodo letos prepeljale skoraj pet milijard potnikov in ustvarile nekaj manj kot 1000 milijard dolarjev prihodkov, je napovedalo Mednarodno združenje letalskih prevoznikov (IATA). V obeh primerih gre za novi rekordni vrednosti, poročilo združenja povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Skupni prihodki letalskih družb naj bi letos znašali 996 milijard dolarjev. Rekordno visoki naj bi bili tudi skupni stroški letalskih družb, ki naj bi dosegli 936 milijard dolarjev.

Svetovne letalske družbe bodo po napovedih IATA letos skupno tako vknjižile za 30 milijard dolarjev čistega dobička, kar je 4,3 milijarde več kot od prejšnje napovedi.

Glede na nedavne velike izgube zaradi pandemije covida-19 predstavlja napovedani dobiček v višini 30 milijard dolarjev velik dosežek, je na letni skupščini združenja v Dubaju ocenil generalni direktor IATA Willie Walsh.

Kljub pričakovanjem o rekordnem številu potnikov in prihodkov pa so pred letalsko industrijo še nekateri izzivi, kot je pomanjkanje letalskih delov in delovne sile.

Izziv za letalsko industrijo predstavljajo tudi podnebne spremembe, zaradi katerih med drugim poplavlja letalske steze, poroča AFP. Tako je bilo pred pred šestimi tedni zaradi poplav zaprto dubajsko letališče, ki velja za najbolj prometno za mednarodne potnike na svetu.

Opozorila glede nevarnosti podnebnih sprememb za letalski promet so se zvrstila tudi po nedavnima incidentoma s turbulenco, v katerih je ena oseba med letom iz Londona v Singapur umrla, še navaja AFP.

vir: sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.